Nogomet
47

Aidin Mahmutović za Klix.ba: Spreman sam, želim igrati za svoju zemlju

Piše: D. B.
Bh. nogometaš Aidin Mahmutović (28) napustio je Teplice i potpisao ugovor sa Viktorijom Plzen, a u razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svojim očekivanjima i reprezentaciji BiH.

Mahmutović je karijeru počeo u TOŠK-u iz Tešnja 2005. godine, nakon čega je prešao u zenički Čelik, gdje je proveo dvije godine. Dobre igre su mu otvorile put ka Češkoj, pa je 2007. godine postao igrač Teplica.

Jednu je sezonu proveo na posudbi u klubu Usti nad Labem, nakon čega se vratio u Teplice. Veoma je brzo napredovao i postao važan igrač ovog kluba, za koji je uspješno nastupao sedam godina i odigrao 158 utakmica. Aidin je i najbolji strijelac u historiji Teplica sa postignutih 60 golova.

Ipak, danas je zvanično napustio Teplice i postao igrač kluba Viktoria Plzen, što je potvrdio u razgovoru za portal Klix.ba.

"Danas sam uspješno prošao ljekarski pregled i potpisao ugovor s Viktorijom Plzen na tri i po godine. Odlično se osjećam zbog toga, bio sam dugo u Teplicama i želio sam promjenu. Imao sam dvije ponude, Sparte i Viktorije, a odlučio sam se za Viktoriju", izjavio je Mahmutović.

Aidinov novi klub ima visoke ambicije, koje se prema njegovom mišljenju mogu ostvariti.

"Ambicije Viktorije su iste svake godine, a to je šampionska titula u Češkoj i plasman u Ligu prvaka. Smatram da Viktoria ima kvalitetnu ekipu i nadam se da ću se brzo uklopiti i pomoći timu da na kraju osvoji prvenstvo. Vjerujem da ću nastaviti postizati golove i u novom klubu", rekao je bh. nogometaš.

Mahmutović je za mladu reprezentaciju BiH odigrao pet utakmica, a sada je jedan od potencijalnih A reprezentativaca. Istakao je veliku želju i spremnost da se priključi Zmajevima.

"Naravno, želja mi je da igram za reprezentaciju BiH, ali, o tome će odlučivati novi selektor. Ne znam kako će gledati na igrače iz manjih liga, iako je Viktoria klub koji igra u Evropi. Da li ću uskoro dobiti poziv, rano je govoriti, jer treba sačekati izbor novog selektora. Ja sam spreman, osjećam se dobro i želim igrati za svoju zemlju", jasan je bio Mahmutović.

Reprezentacija BiH je zabilježila loš start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Nakon četiri odigrane utakmice Zmajevi imaju samo dva boda, ali nada u plasman na EP još uvijek živi.

"Jasno je da je start bio loš, imali smo problema s povredama, ali još ništa nije gotovo. Ima još utakmica i ako budemo kompletni, smatram da možemo ostvariti plasman na Euro", rekao je bivši mladi reprezentativac BiH.

Izbor selektora nije želio posebno komentarisati.

"Odluku o novom selektoru će donijeti NSBiH i ne bih to komentarisao. Lično smatram da selektor treba biti naš čovjek, možda neko ko je ranije igrao za reprezentaciju. Ne vjerujem da nam je potreban neko iz inozemstva", završio je Mahmutović.

Viktoria Plzen se nakon 16 odigranih kola nalazi na prvom mjestu sa 38 bodova, druga je Sparta iz Praga sa bodom manje, a treći je Jablonec sa 33 osvojena boda.