Nogomet
291

Adnan Zahirović: Želim se vratiti u staru formu i ponovo zaigrati za Zmajeve

Piše: D. B.
Bh. nogometaš i član njemačkog drugoligaša Bochuma Adnan Zahirović (24) se nakon dužeg perioda neigranja polako vraća u tim i hvata pravu formu. S njim smo razgovarali o razlozima zbog kojih nije igrao za Bochum, ponudama za promjenu sredine, trenutnoj situaciji, reprezentaciji BiH i planovima za budućnost.

Dvadesetčetverogodišnji veznjak je nakon odličnih igara u reprezentaciji BiH promijenio klub, a onda se našao u neugodnoj situaciji. Zahirovića gotovo da i nije bilo u igri u jesenjem dijelu prvenstva, a sada je počeo dobijati određenu minutažu.

"Kod bivšeg trenera gotovo da i nisam igrao, prošla godina je bila veoma loša za mene. Ekipu je preuzeo novi trener Gertjan Verbeek, ali se baš i nije nešto drastično promijenilo. Donio je neku novu filozofiju, a ja sam odigrao dvije posljednje utakmice. Ipak, bolje je nego prošle godine i nadam se da ću ubuduće imati veću minutažu. Svaki nogometaš želi igrati, pa tako i ja. Želim igrati od prve minute i vratiti se u staru formu", izjavio je Zahirović.

Bivši trener Bochuma Peter Neururer je bez razloga takoreći "sklonio" Zahirovića te mu nije dao šansu da se dokaže. Da je Adnanu mjesto u prvom timu vidjeli su svi osim Neururera.

"Kad sam došao u Bochum, odigrao sam nekoliko utakmica. Solidno sam se uklopio, ali mi je trebalo vremena da se u potpunosti naviknem na novu ekipu i novi stil igre s obzirom na to da sam kasno došao u klub, a ekipa je već bila završila pripreme. Ipak, uprkos tome, smatram da trener nije imao razlog da me potpuno ukloni iz ekipe, što je on učinio. Razgovarao sam s njim, a on mi je rekao da ću dobiti šansu jer dobro treniram. Također, ljudi u klubu, treneri i skauti su govorili da trebam igrati, ali je trener mislio drugačije. Trudim se da budem pozitivan, da izvučem pouke i gledam naprijed" rekao je nogometaš Bochuma.

Tokom zimskog prijelaznog roka je na adresu Bochuma stiglo nekoliko ponuda za Zahirovića, ali nijedna nije realizovana.

"Bilo je nekoliko ponuda iz Hrvatske, Austrije i Turske, a jedna od njih je bila posebno konkretna. Međutim, ja imam ugovor do ljeta i opciju da produžim na još jednu sezonu ako se obje strane usaglase, zbog čega je Bochum za mene tražio 300.000 eura, što je zainteresovanom klubu bilo previše s obzirom na činjenicu da sam naljeto slobodan igrač. Osim toga, nisam ni insistirao da odem, jer smatram da se u Bochumu mogu izboriti za minutažu i nametnuti se novom treneru. Sportski direktor mi je rekao da mogu da idem ako dođe dobra ponuda, ali je naglasio da sam potreban klubu. Uključio se i trener koji je rekao da računa na mene i da smatra da mogu pomoći ekipi. Na tome je zasad ostalo", kazao je Zahirović.

Da li će na kraju sezone napustiti Bochum i potražiti drugi klub, zasad nije poznato.

"Volio bih ostaviti trag u Bochumu, da odigram barem do kraja sezone. Trenutno razmišljam samo o aktuelnom klubu. Ljetni prelazni rok je dug, a ja pred kraj sezone namjeravam popričati s trenerom i sportskim direktorom. Još je rano planirati i prognozirati. Sve zavisi od situacije", jasan je bio bh. internacionalac.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Bochum je trenutno na 12. poziciji na tabeli 2. Bundeslige sa 27 osvojenih bodova u 22 odigrane utakmice. Pozicije koje vode u Bundesligu su poprilično daleko, ali nogometaši Bochuma ne odustaju.

"Liga je takva da svako svakog može dobiti, svako može kiksati. U vrhu su ekipe na koje niko nije računao s obzirom na to da su stigle iz treće lige. Prvenstvo je nepredvidivo, ima još mnogo utakmica da se igra i bit će veoma teško. Mi imamo novog trenera, uigravamo se i smatram da imamo dobru ekipu. Ne bi bilo iznenađenje da napravimo seriju dobrih rezultata i da se primaknemo vodećim ekipama, a onda je sve moguće", smatra Zahirović.

Problema s povredama nije bilo ranije, a nema ih ni sada.

"Sve vrijeme maksimalno treniram i koristim minutažu koju dobijam. Povreda nema hvala Bogu, radim dosta na sebi da ostanem fizički zdrav i uvijek sto posto spreman", rekao je bivši nogometaš zeničkog Čelika, Spartaka iz Nalchika i Dinama iz Minska.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Novi selektor BiH Mehmed Baždarević je u proteklom periodu obilazio bh. nogometaše s ciljem da utvrdi njihovu formu. Sa Zahirovićem se nije susreo. Ipak, nogometaš Bochuma se nada da će ponovo obući dres s državnim grbom.

"Nisam razgovarao s Baždarevićem, ali sam siguran da će obratiti pažnju na svakog igrača koji igra dobro. Smatram da sam ostavio dobar utisak u reprezentaciji, pa i u kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Dajem sebi za pravo reći da sam dao svoj doprinos za plasman na SP, odigrao sam osam utakmica. Uvijek mi je bila čast igrati za reprezentaciju, pa se nadam povratku u državni tim. To je ono što svaki nogometaš želi, jer nema veće časti od nastupa za svoju zemlju", istakao je Zahirović.

Nerijetko kontaktira sa bh. nogometašima s kojim je igrao za reprezentaciju.

"Čujem se sa našim reprezentativcima, u kontaktu smo. Sve su to odlični momci. Ostali smo dobra družina bez obzira na to što me neko vrijeme nema u državnom timu", rekao je Zahirović.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Uprkos lošim rezultatima u prvom dijelu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, Zahirović smatra da će Zmajevi podići formu i na kraju se direktno plasirati na veliko takmičenje.

"Realne su šanse da odemo na EP, bez obzira na slabije rezultate u prvom dijelu kvalifikacija. Uz Belgiju smo sigurno najkvalitetnija reprezentacija u grupi i imamo šanse. Imali smo pehova i nesreće, ali smo i pokazali protiv Belgije da se možemo nositi i sa najboljim. Vjerujem da ćemo u preostalim utakmicama pokazati naše pravo lice i pobijediti u svim utakmicama do kraja kvalifikacija. Uopće ne sumnjam da ćemo se plasirati na EP", završio je Zahirović.