Nogomet
45

Elvir Bolić: Utakmice protiv Andore i Austrije treba iskoristiti za podizanje atmosfere i forme

Piše: D. B.
Elvir Bolić (Foto: Klix.ba)
Elvir Bolić (Foto: Klix.ba)
Nogometnu reprezentaciju BiH u subotu očekuje kvalifikacijska utakmica za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine protiv Andore, a tri dana kasnije i prijateljski susret s Austrijom. S bivšim bh. reprezentativcem Elvirom Bolićem smo razgovarali o novim Zmajevima i njegovim očekivanjima od predstojećih mečeva.

Nova imena u reprezentaciji BiH su napadač Wisle Semir Štilić, napadač Cesene Milan Đurić i defanzivac Mechelena Edin Cocalić, a povratnici u reprezentaciju su defanzivac Chieva Ervin Zukanović i golman Qarabaga Ibrahim Šehić. Bolić smatra da je odluka selektora Mehmeda Baždarevića da proširi spisak reprezentativaca logična i ispravna.

"Selektor je pratio i ima uvid u kvalitet igrača koje je pozvao. On želi da donese nešto novo i da pokuša proširiti spisak igrača, što je logično. Ima igrača koji trebaju dobiti svoju šansu i ove dvije utakmice koje nas očekuju su idealna prilika za to. Istina je da protiv Andore igramo važnu kvalifikacijsku utakmicu, ali bez obzira na to možemo probati nešto novo. Potom slijedi prijateljska utakmica s Austrijom, kada možemo vidjeti nove igače. Oni će u tim susretima opravdati ili neće opravdati povjerenje. Na njima je da pokažu šta mogu i znaju, kao i da li selektor može računati na njih. Mislim da je selektor napravio dobar potez", izjavio je Bolić.

U novog selektora ima mnogo povjerenja i vjeruje u uspjeh.

"Meša će napraviti dobre stvari s reprezentacijom, on poznaje naš mentalitet. Trebamo mu pomoći jer nije u najboljoj situaciji, svaka utakmica za nas u kvalifikacijama je izuzetno važna za nas, nema prostora za kiks. Sada protiv Andore i Austrije ima priliku da proba neke varijante za naredne teže utakmice. Nadam se da će to sve dobro proći", rekao je bivši reprezentativac BiH.

Zmajevi bi utakmicu protiv Andore trebali iskoristiti za podizanje atmosfere i povratak na pravi put.

"Realno govoreći, Andora ima totalno amatersku reprezentaciju. Igrao sam pretkolo Evropske lige protiv kluba iz Andore koji daje najviše reprezentativaca. Većina tih igrača su amateri, nije nam prvi put da se sastajemo s takvim reprezentacijama. Jedini problem može biti umjetna trava. Nadam se da će selektor napraviti dobru atmosferu i motivisati nogometaše, iako je dovoljan motiv naša trenutna situacija. Ne bismo trebali imati problema protiv Andore, lako ćemo je proći. Naredne su teže i bitnije, pa ovu utakmicu treba iskoristiti za podizanje atmosfere i povratak reprezentacije na pobjednički put", kazao je Bolić.

Nekoliko ključnih igrača našeg državnog tima ima problema s formom, a Bolić smatra da bi oni mogli podići nivo svoje igre u nadolazećim utakmicama i spremiti se za teže zadatke koji ih očekuju.

"Ne možemo biti zadovoljni formom pojedinih igrača, ali oni drugačije igraju za reprezentaciju. Ove utakmice mogu biti prekretnica u njihovoj formi i pomoći im da stvari krenu nabolje. Puno je bolje kad su igrači u dobroj formi, no, ove utakmice, posebno susret s Andorom, mogu vratiti naše igrače u formu. Mislim da će to tako i biti. Trenutno nemamo puno igrača u pravoj formi, ali se nadam da će se oni vratiti u formu protiv laganog protivnika kao što je Andora i biti na nivou u narednim težim utakmicama", smatra bivši reprezentativac BiH.

Bolić vjeruje da BiH može izboriti plasman na Euro.

"Ovi momci bez obzira na tešku situaciju mogu napraviti dobru stvar i kvalifikovati se na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Mi imamo dobru ekipu koja to može. Nije još sve izgubljeno, ali nam je potrebno i malo sreće", završio je Bolić.