sport
102

Navijači iz cijele BiH dolaze na prijateljski hokejaški meč BiH-Turska

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U subotu će s početkom u 19 sati u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu biti odigran prijateljski meč između hokejaških reprezentacija BiH i Turske. Dolazak na utakmicu najavili su navijači naše reprezentacije iz cijele BiH, istakao je na konferenciji za medije predsjednik Hokejaškog saveza BiH Senad Zaimović.

"U posljednjih mjesec dana smo vrijedno radili kako bi pripremili ekipu koja će se suprotstaviti selekciji Turske, koja u svojim redovima ima izuzetno kvalitetne pojedince, među kojima neki pružaju odlične partije u njemačkim ligama. Turska inače ima 15 ledenih ploha koje su u funkciji 365 dana u godini, tako da je riječ o ozbiljnoj i kvalitetnoj reprezentaciji", rekao je Zaimović.

On je dodao kako očekuje da će utakmica biti interesantna, a publika zadovoljna, te istakao da su dolazak u Zetru najavili navijači naše reprezentacije iz cijele BiH. Također, Zajimović je naveo i kako očekuje da ova utakmica, kao i drugi događaji koji će uslijediti u narednim danima, pokažu da Sarajevo mora imati ledenu plohu minimalno nekoliko mjeseci, kako bi hokejaši i klizači imali uvjete da treniraju.

Reprezentativci BiH će dati maksimum

Selektor našeg nacionalnog tima, Anthony London je izjavio da je bh. tim naporno trenirao u protekle dvije-tri sedmice, te spremni dočekuju utakmicu.

"Ostala su nam još dva treninga do utakmice, a mogu već sada reći da su se momci dobro pripremili i da će dati svoj maksimum na terenu. Imamo veoma mlad tim, a igrači su u prosjeku stari 22 godine i oni su naša budućnost", rekao je London, koji je ujedno i igrač našeg tima.

Kapiten bh. reprezentacije Mirzet Hodžić je naveo kako u našem timu ima i nekoliko igrača iz bh. dijaspore, te da se na terenu svi odlično razumiju.

"Mnogo nam znači medijska i podrška navijača pred ovaj meč. Ono što vam mogu reći jeste da ćemo dati 100 posto od sebe na ovom meču, ali i u budućnosti kako bismo se izborili za svoje mjesto u olimpijskom Sarajevu", rekao je on.

Predsjednik Hokejaškog saveza BiH Senad Zaimović je na konferenciji za medije istakao kako su u organizaciji ovoga meča veliku ulogu odigrali preduzeće ZOI '84, te Union banka koja je generalni sponzor Saveza. Direktor Union banke Senad Redžić je izjavio kako im je čast što su mogli pomoći jedan ovakav događaj, te istakao kako im je želja i inače pomoći u razvoju zimskih sportova u našoj zemlji koji su nezasluženo na margini.

Ulaznice za subotnji meč su u prodaji po popularnoj cijeni od 5 KM.

Spektakl i 13. februara

Novinarima se obratio i Chris Bennett, koji je inicirao dolazak u Sarajevo britanskih klizača Jayne Torvill i Christophera Deana, koji su na Olimpijadi 1984. godine u Sarajevu osvojili zlatnu medalju. Oni će učestvovati u obilježavanju 30. godišnjice ZOI-ja u Sarajevu, tako što će 13. februara, na godišnjicu njihove pobjede, u glavnom gradu BiH na ledu plesati "Bolero".

"Oni će sa sobom dovesti druge profesionalne takmičare u umjetničkom klizanju tako da će toga dana Sarajevo imati priliku vidjeti istinski spektakl. Bit će to ujedno velika reklama za Sarajevo i BiH, ali i za juniorsku Olimpijadu EYOF koju će za tri godine organizovati Sarajevo i Istočno Sarajevo", rekao je Bennett.

On je dodao i kako će 8. februara, prije utakmice BiH-Turska, u Zetri cijeli dan biti na rasporedu takmičenje u brzom klizanju, što je još jedna prilika za publiku da uživa.