BiH
677

Torvill i Dean briljantni i 30 godina nakon historijskog uspjeha u Sarajevu

FENA
(Foto: AP Photo/Amel Emrić)
Legendarni britanski klizači Jayne Torvill i Christopher Deana večeras su u Olimpijskoj dvorani ''Juan Antonio Samaranch'' u Sarajevu ponovili Bolero kojim su davne 1984. godine osvojili zlatnu medalju.

Britanci su se te davne godine upisali u historiju umjetničkog klizanja osvojivši olimpijsko zlato, pri čemu im je svaki sudija za nastup dodijelio maksimalnu ocjenu (6).

Zlatni britanski sportisti posjetili su Sarajevo 1998. godine, nedugo nakon ratnih razaranja, a Dean je danas kazao sarajevskim medijima da je prijatno iznenađen oporavkom glavnog grada BiH.

"Još uvijek su vidljivi ratni ožiljci, ali pozitivno sam iznenađen oporavkom grada u odnosu na moju posljednju posjetu 1998. godine", kazao je Britanac.

Večerašnjom izvedbom Bolera, Torvill i Dean su pokazali da se još uvijek nalaze u odličnoj formi i na najbolji mogući način su podsjetili Sarajlije na 80-te godine, kada su svi bili ponosni na Sarajevo i olimpijske planine.

Uz slavne Britance nastupili su i mladi britanski klizači, prvaci te zemlje u svojim kategorijama, koji su u Sarajevo došli na poziv Torvill i Deana, te polaznici bh. klizačkih klubova Olimp i Bosna.

Sarajevskoj publici također su se predstavili mladi sarajevski brzoklizači i hokejaši, kao i maskota sarajevske olimpijade, popularni Vučko.

Večerašnja revija na ledu označila je početak kampanje za izgradnju ledene dvorane, na kojoj bi se led održavao deset mjeseci godišnje.

Interes za klizačke sportove u Sarajevu iz godine u godine je sve veći, a dvorana je također neophodna za pripreme bh. reprezentativaca za zimsku olimpijadu mladih (EYOF), koju organiziraju gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017. godine.