sport
29

Torvill i Dean: U Sarajevu su se naši životi promijenili

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zlatne medalje koje smo ponijeli iz Sarajeva su najvredniji naš sportski uspjeh koji smo postigli, kazao je danas na konferenciji za novinare britanski klizač Christopher Dean.

Povodom obilježavanja 30. godišnjice od održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu, večeras će u Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch – Zetra" Jayne Torvill i Christopher Dean izvesti čuveni Bolero, koji im je 1984. godine donio zlatne medalje u umjetničkom klizanju i najviše ocjene svih sudija.

"Počastvovani smo što smo pozvani ponovo u Sarajevo da slavimo našu 30. godišnjicu od Olimpijade i što smo mogli da se vratimo na mjesto gdje su se naši životi promijenili. Danas smo imali veoma emotivan moment, kada smo ponovo vidjeli tada šestogodišnju djevojčicu, koja je skupljala cvijeće sa ledene plohe. Kada smo čuli njenu životnu priču, zaista nas je pogodila", rekao je Dean.

Sarajevo će uvijek imati mjesto u našim srcima, istakao je Dean.

On je kazao da su u Sarajevo došli ponovo 1998. godine, kada su posljedice rata bile veoma vidljive, te dodao kako je transformacija koju je Sarajevo doživjelo nakon rata zaista nevjerovatna.

"Kada smo osvojili zlatnu medalju prije 30 godina, nismo mogli ni zamisliti šta će nam se događati. Ne shvatate da određeni dan u vašem životu može utjecati na njegov ostatak, a taj dan je zauvijek promijenio naše živote. Uvijek će biti u našim srcima i sjećanju i počastvovani smo što smo mogli biti dio toga", kazao je Dean.

"Bilo je posebno za nas tada što je Sarajevo bilo domaćin Olimpijade. Nadamo se da će današnji događaj ponovo vratiti taj osjećaj", rekla je Jayne Torvill, dodavši kako je veoma počašćena što ima priliku vratiti se u Sarajevo za 30. godišnjicu Olimpijade.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić, u svoje i u ime građana Sarajeva, istakao je kako je dolazak Torvill i Deana sviju vratio 30 godina unazad i probudio emocije ljudi prema Olimpijadi, koja je najsvjetliji događaj u historiji Sarajeva i historiji šire regije

"Sarajevska olimpijada nije bila samo sarajevska, ni bosanskohercegovačka, već olimpijada cijele Jugoslavije i svi smo se ponosili njome. Mi ćemo večeras iz Sarajeva poslati nove slike, drugačije od slika koje je svijet vidio ovih dana i koje je svijet gledao prije 20 godina. To će biti podsjećanje na Olimpijadu, na duh olimpijski koji smo probudili ovih dana i koji će večeras kulminirati njihovim nastupom ostalih", poručio je Komšić.

Igor Golijanin, šef Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva, istakao je kako za njega veliku čast predstavlja prilika da prisustvuje večerašnjem događaju i vidi ljude koji su postigli "sve što se moglo postići u svijetu umjetničkog klizanja".

"Nažalost mi nismo iskoristili priliku 80-tih godina da razvijemo klizačke sportove u BiH i to nam je misija za EYOF 2017. godine. Cilj nam je da stvorimo mogućnosti u naredne tri godine da što više naše djece ide koracima naših gostiju. Oba grada u narednom periodu radiće aktivno na pronalaženju mogućnosti da se izgradi ledena dvorana, koja je osnova za razvoj klizačkih sportova u Sarajevu i BiH", naglasio je Golijanin

.Otpravnica poslova u ambasadi Velike Britanije Jo Lomas pročitala je danas i poruku, koju je povodom večerašnje manifestacije uputio ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague.

On je izrazio oduševljene što su se britanski klizači nakon 30 godina vratili u Sarajevo na godišnjicu svoje izvedbe, te dodao kako je Velika Britanija nakon 30 godina još uvijek ponosna na njihovu izvedbu, te i dalje prijatelj sa građanima Sarajeva.

Torvill i Dean izvešće večeras čuveni Bolero, a sa njima će nastupiti i deset mladih klizača iz Velike Britanije.