sport
0

Nastavlja se izgradnja Tušnja: Stadion će dobiti natkrivenu istočnu tribinu i nove svlačionice

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Ukoliko vremenske prilike dozvole, izgradnja istočne tribine na Gradskom stadionu Tušanj u Tuzli počet će za deset dana, potvrđeno je za Klix.ba.

Radovi su trebali početi još u julu prošle godine, ali zbog tenderske procedure koja se vremenski odužila realizacija projekta od krucijalne važnosti za tuzlanski stadion počinje u 2017.

Direktor Javne ustanove Gradski stadion Tušanj Dževad Šećerbegović za naš portal je kazao da su finansijska sredstva osigurana, a radovi podrazumijevaju izgradnju natkrivene tribine kapaciteta 7.500 mjesta s pratećim objektima, odnosno svlačionicama za igrače, prostorijama za sudije, salom za doping kontrole te press konferencije, kao i poslovnim prostorima.

"Sve tenderske procedure su završene, nema nikakvih zakonski smetnji za realizaciju projekta i mi očekujemo da će radovi početi za deset dana, nakon što dođe do povećanja temperature zraka. U samim počecima očekuju nas tzv. 'grubi radovi', koji između ostalog podrazumijevaju iskopavanje temelja te postavljanje betonskih stubova-šipova", kazao je za Klix.ba Šećerbegović.

Ističe da će izvođenje radova zavisiti od vremenskih prilika. Ukoliko sve bude išlo predviđenim intenzitetom, dodaje Šećerbegović, završetak svih radova očekuje se početkom 2018. godine.

Realizacija priče o izgradnji tuzlanskog stadiona Tušanj počela je prije osam godina, nakon što je počela izgradnja sjeverne tribine.

Radovi su trajali do 2014. kada je upriličeno otvaranje tribine sa 3.200 novih stolica, što je u to vrijeme kapacitet stadiona povećalo na 10.000 mjesta.

Završetkom izgradnje istočne tribine pored povećanja kapaciteta na 17.500 mjesta, na Tušnju će se stvoriti uslovi i za dobijanje licence kojom bi igračima Fudbalskog kluba Sloboda bilo omogućeno odigravanje evropskih utakmica, ali i utakmica fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.