sport
47

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović odlazi na Balkansko prvenstvo

Klix.ba
Lejla Tanović, članica Kluba brdskog biciklizma "Puls", putuje 19. septembra sa MTB reprezentacijom na Balkansko prvenstvo u Makedoniju gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Utrka će se održati u glavnom gradu Skoplju.

Lejla je pokazala sjajnu formu u posljednje dvije utrke Premijer lige BiH gdje je dominirala i upisala pobjede.

S tim je najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja jedno kolo prije kraja osigurala treću uzastopnu titulu državnog prvaka Premijer lige BiH (2012,2013 i 2014 god.).

Također, ranije ove godine je postala apsolutni šampion Bosne i Hercegovine osvojivši sva četiri državna prvenstva, cestovno prvenstvo, XCO brdsko prvnestvo, XCM maraton prvenstvo i hronometar. Do sada niko nije uspio ostvariti ono što je ostvarila Lejla, koja trenutno zauzima 162. mjesto na svijetu odnosno na UCI listi i najbolje je rangirana vozačica BiH.

Konkurencija na Balkanskom prvenstvu bit će izuzetno teška. Reprezentacije Bugarske, Turske, Kipra, Grčke, Rumunije, Srbije već su potvrdile dolazak, a učestvovat će ukupno 11 zemalja. Staza je pretežno zemljana sa vještačkim preprekama i skokovima.

"Moram biti izuzetno zadovoljan na sve što je Lejla postigla ove sezone i pokazanom formom. Naš cilj za njeno prvo Balkansko takmičenje će biti ulazak u Top 10 s obzirom da se nalazi u najtežoj kategoriji U23 gdje vozi i favoritkinja Jovana Crnogorac, bronzana na utrci Svjetskog kupa. Doći ćemo dva dana ranije, što je sasvim dovoljno da uspješno odradimo trening na tehničkim dijelovima i pripremimo taktiku," rekao je trener Amar Njemčević.

Vezani članci