sport
114

Lejla Tanović osvojila nove bodove na medunarodnoj UCI utrci Vallis Aurora

Klix.ba
Lejla Tanović, kao jedini predstavnik BiH u elite kategoriji, osvojila je sjajno peto mjesto na velikoj nagradi Vallis Aurea u Požegi.

Izuzetnu konkurenciju na ovoj utrci predvodila je takmičarka iz Izraela Beltzer Megan koja je zauzela prvo mjesto.

Utrka je vožena u šest krugova na stazi koja u tehničkom i kondicijskom smislu može parirati stazama Svjetskog kupa, a Lejla je ovim plasmanom osvojila dodatnih 10 UCI bodova i dalje se nastavila uspinjati na svjetskoj rang listi.

Samo dan prije utrke, najbolja bosanskohercegovačka biciklistkina nastupila je i na državnom prvenstvu u hronometru, te odnijela pobjedu u Elite kateogoriji na cestovnom biciklu i bez adekvatne opreme.

"Moram biti izuzetno zadovoljan načinom na koji je Lejla odvozila utrku, jer je bila konkurentna i uveliko je smanjila zaostatke u odnosu na međuanarodnu konkurenciju. Završila je u krugu s pobjednicom i ostvarila najbolji rezultat u karijeri na najtežoj stazi do sada. Vrlo je bitno da iz utrke u utrku ostvaruje veliki napredak te svaki put osvoji bolje mjesto. Već u narednim sezonama možemo očekivati da se popne na UCI postolje. Morali smo dosta raditi na tehnici pred ovakvu stazu, za što je bio zadužen novi član u timu, naš najbolji Downhill (DH) vozac Saša Abazović" kazao je Lejlin trener, Amar Njemčević.

Ovo je do sada najbolji rezultat za nekog predstavnika iz BIH, također i najviše prikupljenih UCI bodova u jednoj sezoni otkako naši takmičari nastupaju.

Iako se Lejla takmiči i u cestovnom i u brdskom biciklizmu, brdska XCO je njena glavna disciplina i u skorije vrijeme od nje možemo očekivati velike rezultate.

Naša takmičarka je trenutno na visinskim pripremama na Bjelašnici pred državno XCO prvenstvo u Vlasenici.