sport
342

Lejla Tanović postala viceprvakinja Balkanskog prvenstva u Makedoniji

Klix.ba
Lejl Tanović
Lejl Tanović
Najbolja bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Tanović je nastupila sa reprezentacijom BiH na Balkanskom prvenstvu u Skoplju. Učešće su uzele sve države osim Albanije što je do sada učinilo najjaču utrku Balkanskih prvenstvava.

Na stazi se našlo 110 biciklista, šampiona 10 država članica Balkanske federacije. Dominirali su takmičari iz Bugarske, Rumunije i Grčke koji su i odnjeli najviše medalja.

Ovo je ujedno i bila UCI utrka koja se bodovala za svjetsku rang listu, a pored Balkanskog šampionata, takmičari su nastupili u kategorijama; kadeti, juniori, U23 i elite. Kategorije juniori skupa sa U23 i elite su vozili po UCI standardima i skupljali UCI bodove.

Reprezentativci BiH su ostvarili izuzetno dobar plasman te odnjeli kući dvije medalje. Naša najmlada takmičarka Marina Mandušić je u kategoriji kadeti uzela zlato, a Lejla Tanović je osvojila srebro u prestižnoj kategoriji U23 dok je utrku vozila u najjačoj elite kategoriji.

"Izuzetno sam ponosan i sretan zbog ovog što je napravila Lejla Tanović, postala je viceprvakinja Balkana u kategoriji U23. Ovo je kruna sezone uz osvojena državna prvenstva i ligu. Stigli smo dva dana ranije, te imali dovoljno vremena da se taktički i tehnički pripremimo za ovu stazu. Ipak imala je blaži pad na treningu u subotu koji je ostavio traga, ljeva ruka nije bila u potpunosti spremna za utrku. Znali smo da su turkinje Kunuk Eda i Turkmenoglu Cansu najveća konkurencija za medalju, s obzirom da su najbolje u kategoriji U23. Ipak nakon par utrka gdje su skupa vozile imali smo dovoljno informacija koje smo iskoristili na utrci. Prvi krug je započela na 7. poziciji, te je već u narednom krugu prestigla Grkinju i Makedonku, zadnja dva kruga je pojačala i planirali smo da konkurentkinje iz Turske neće moći ispratiti pojačani tempo na samom kraju utrke. Ispostavilo se da smo imali idealnu taktiku, a Lejla je utrku odvozila bez greške", izjavio je trener Amar Njemčević.

Kako je ovo bila UCI utrka Lejla je osvojila nova dva boda i očekuje se da će pasti ispod 159. mjesta na UCI rankingu. Ona ima još dvije sezone u kategorji U23 , a očekivanja trenera su osvajanje Balkanskog prvenstva u najjačoj Elite kategorij u tom periodu.