sport
17

Na turniru "Happy Hockey Days'' očekuje se oko 200 mališana

FENA
Foto: FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tradicionalni dječiji međunarodni turnir u hokeju na ledu "Happy Hockey Days" bit će održan u Sarajevu ovog vikenda.

Turnir će okupiti više od 200 malih hokejaša i hokejašica koji u Zetru dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Učestvovat će zagrebačka Mladost, beogradski klubovi Partizan i Crvena zvezda, Vitezovi iz Siska, Lisjaki iz Maribora, Celje, Spartak iz Subotice, HDD Bled, Stars iz Novog Sada, te predstavnici BiH - Stari Grad Vukovi i Ajkule.

Predsjednik Hokejaškog kluba Stari Grad Vukovi Adnan Mrkva istaknuo je danas na pres-konferenciji da Sarajevo kao olimpijski grad mora imati razvijen hokej te da su turniri poput ovog počeci razvoja hokeja u BiH.

Mališani će se takmičiti u kategorijama do osam i do deset godina, a praćenje mečeva u Zetri bit će besplatno i otvoreno za publiku svih uzrasta.

Predsjednik Organizacionog odbora turnira Emir Ferizović naglasio je da će mali hokejaši igrati na trećini ledene plohe, po pravilima Međunarodne hokejaške federacije IIHF koja važe za djecu tog uzrasta.

Uoči zimske olimpijade mladih EYOF, koja će u BiH biti održana 2017. godine, ovaj događaj pokazat će kapacitete Sarajeva kao domaćina velikim događajima u ledenom sportu.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istakao je da će Grad i ubuduće podržavati razvoj hokeja u okviru svojih mogućnosti te da je veoma bitno da se Sarajevu u što skorije vrijeme napravi ledena dvorana, koja će 2017. godine u okviru EYOF-a ugostiti mlade olimpijce Evrope.