sport
30

Na igrama Specijalne olimpijade učestvuju i takmičari iz BiH

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U Briselu su sinoć svečano otvorene Ljetne olimpijske igre za osobe s posebnim potrebama na kojima će učestvovati i sportisti Specijalne olimpijade BiH.

Prije otvaranja olimpijskih igara predstavnici Specijalne olimpijade BiH učestvovali su u Host town programu u gradu Harelbeku gdje je olimpijski plamen prolazio prije tri dana. Bh. sportisti zajedno s gradonačelnikom Harelbeka Alainom Topom nosili su olimpijski plamen ulicama grada.

Predstavnici Specijalne olimpijade BiH će se takmičiti u atletici, plivanju i stonom tenisu.

Nakon fantastične ceremonije otvaranja danas su počela prva preliminarna takmičenja u kojima su nastupili bh. sportisti u atletici plivanju i stonom tenisu. Prvog dana takmičenja u atletici nastupilo je troje bh. atletičara, Nihada Buljubašić, Mersad Redžić i Admir Aščerić koji su wse takmičili u utrklama na 200 metara.

Nihada Buljubašić je nastupila u grupi F10 i osvojila treće mjesto s rezultatom 38,29. Admir Aščerić je u grupi M10 također osvojio treće mjesto s rezultatom 36,43, dok je i Mersad Redžić u grupi M06 osvojio treće mjesto.

Danas su na programu preliminarni nastupi Admira Ašćerića, Mersada Redžića, Nihade Buljubašić i Kristine Klačar u atletici, Mire Vasića, Zlatana Hore, Irmele Peranović i Vedrane Nović u plivanju, te Irme Juhić i Damira Rimca u stonom tenisu, saopćeno je iz Specijalne olimpijade BiH.