{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropske olimpijske igre: Bh. sportisti Specijalne olimpijade osvojili pet medalja

19.9.2014. u 08:43
3
1
Evropske olimpijske igre: Bh. sportisti Specijalne olimpijade osvojili pet medalja
3
Sportisti Specijalne olimpijade BiH su jučer na Evropskim olimpijskim igrama u Antwerpu imali najuspješniji dan. Osvojeno je čak pet medalja od čega četiri u atletici i jedan u stonom tenisu.
Prvak Evrope za 2014 godinu na Evropskim olimpijskim igrama Specijalne Olimpijade postao je Mersad Redžić, koji je u disciplini 100 m grupa M09 osvojio prvo mjesto sa rezultatom 14:34 s.

Srebrnim medaljama i viceprvaci Evrope postali su Kristina Klačar i Admir Ašćerić koji su u disciplinama 200 m i 400 m osvojila druga mjesta. Kristina Klačar je u trci na 200 m u grupi F03 istračala rezultat od 35:38 s, dok je Admir Ašćerić u trci na 400 m grupa M7 ostvario rezultat u vremenu od 1:26,09 s.

Bronzanom medaljom okitila se Nihada Buljubašić u disciplini 200 m grupa F04 sa rezultatom 38:39 s.

Pored osvojene srebrne medalje u trci na 200 m Kristina Klačar je nastupila i u discplini skok u dalj u kojoj je osvojila četvrto mjesto sa daljinom od 2,68 m.

"Kao trener koji sam sve ove dane zajedno sa atletičarima prezivljavao preliminarne trke, danas sam bio ponosan na ostvarene rezulate svih naših atletičara koji su nastupili u finalnim trkama i disciplini skoka u dalj, jer su svi naši atletičari trcali u granicama svojih mogućnosti, što se na kraju isplatilo osvajanjem medalja. Nadam se da će ovi svi sportisti koji su danas osjetili draž evropske medalje nastaviti da jos više treniraju i svoje kvalitete pokažu i na Ljetnim olimpijskim igrama koje će se naredne godine održati u Los Angelesu“, rekao je nakon osvojenih medalja selektor atletske reprezentacije na Evropskim olimpijskim igrama Goran Spasojević.

Na sportskim terenima u Antwerp-expou održavalo se i takmičenje u stonom tenisu, na kome su nastupili naši stonoteniseri Damir Rimac i Irma Juhić. Damir Rimac je jučer osvojio bronzanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji dok će se Irma Juhić danas također boriti za jednu od medalja.

"Damir Rimac je osvojio bronzu, iako je publika u sportskoj dvorani vidjela da je malo nedostajalo da se Damir bori za zlato. Sport je takav i suparnicima moramo čestitati, imali su više sreće da idu u finale. Irma se danas bori za jednu od medalja, pa se nadam da će i ona nakon svih ovih preliminarnih mečeva imati sansu za jednu od medalja“, rekao je selektor stonoteniske reprezentacije Aid Ahmetović.

Kad su u pitanju plivači danas je svoj nastup okončala Irmela Peranović koja je prije dva dana osvojila titulu prvakinje Evrope u disciplini 25 m slobodno. Iako je u preliminarnim trkama Irmela imala velike sanse za osvajanje medalje, nažalost danas je Irmela u disciplini 25 prsno bila diskvalifikovana.

"Osvojili smo dvije medalje na Evropskim olimpijskim igrama i to je za nas fenomenalan uspjeh. Zlato Irmele Peranović i srebro Zlatana Hore je veliki uspjeh za sve nas koji radimo sa ovim sportistima. Žao mi je što je Miro Vasić ostao bez medalje ali njegovo četvrto mjesto je ravno medalji kad znamo šta se ovih zadnjih nekoliko mjeseci dešavalo u BIH zbog poplava i nemogućnosti adekvatnog treninga u Derventi", komentarisao je nastup plivača selektor plivačke reprezentacije na Evropskim olimpijskim igrama Samir Halilović.

"Ovo su moje prve olimpijske igre na koje sam došao kao predsjednik Specijalne olimpijade i moram reći da sam oduševljen rezultatima i samom organizacijom ovih Igara. Ove Igre su pokazale da naši sportisti zaslužuju dosta više pažnje kad su u pitanju njihovi rezultati. Osvojeno je sedam medalja, vjerovatno će biti i jedna više, pa sa razlogom možemo reći da se sa ponosom vraćamo kući. Hvala svima koji su nam pomogli i koji su prepoznali značaj učestvovanja na ovako velikom evropskom takmičenju na kome nastupa preko 2000 sportista iz 58 euro/azijskih zemalja. Hvala našem Ambasadoru Asmiru Begoviću koji je svojim angažovanjem doprinijeo da naši sportisti ostvare ovako dobre rezultate. Nas već iduće godine očekuje nastup na Ljetnim olimpijskim igrama u Los Angelesu gdje ćemo imati predstavnike u atletici, plivanju, stonom tenisu i ženskom unified nogometu, tako da ćemo nakon ove euforije krenuti u nove aktivnosti", rekao je nakon osvojenih medalja i gotovo završenog takmičarskog dijela naših sportista predsjednik Specijalne Olimpijade BiH gospodini Enver Ćosićkić.

Povratak sportista Specijalne Olimpijade BiH je predviđen za 21. septembar u 8:55 sati iz Brisela, a dolazak u Sarajevo je u 12:55 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: