sport
183

Medalja 10. Sarajevo Coca-Cola polumaratona nosi simbol stećka

Klix.ba
Medalja jubilarnog 10. Sarajevo Coca-Cola polumaratona predstavljena je jučer u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Medalja je predstavljena polaznicima Škole trčanja Klix kojima bi to mogla biti prva medalja neke zvanične polumaratonske trke.

Zemaljski muzej nije slučajno odabran za predstavljanje medalje, kazali su. U njemu se nalazi veliki dio kulturnog nacionalnog nasljeđa zemlje i svih njenih naroda, i pravi je izbor ako se želi saznati nešto više o BiH.

Ljubazne kustosice su dvije grupe provele kroz Odjeljenje za arheologiju, a posebno se zadržalo na Odsjeku za srednji vijek. Moglo se čuti mnoštvo informacija o tom historijskom razdoblju, s fokusom na razdoblje period od 6. do 15. stoljeća. Obilazak je okončan u vrtu Zemaljskog muzeja BiH gdje su postavljene dvije izložbe stećaka postavljene na otvorenom prostoru, a tu je gdje je i prezentirana i medalja polumaratona koja ove godine upravo nosi simbol stećka.

Zašto baš stećak? Stećci su srednjovjekovni monolitni kameni spomenici vezani za cijelo područje današnje Bosne i Hercegovine, te dijelove Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Najvažniji su spomenički dokaz i materijalni simbol vremena od 13. do kraja 15. stoljeća, te predstavljaju jednu od najzanimljivijih i najznačajnijih pojava u umjetnosti stare Bosne. Oni su svojim oblikom, umjetničkim sadržajem i okolnostima nastanka skrenuli pažnju svjetske javnosti još prije četiri i po stoljeća. Rašireni su po čitavoj Bosni i Hercegovini.

Stećak simbolizira cijelu BiH, njenu raznolikost, otvorenost, tradiciju. Epitafi stećaka napisani bosančicom svjedok su pismenosti. Čak je na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine rašireno vjerovanje o njihovoj neobičnoj moći. Najčešće im se pripisuje ljekovitost.

Stećci su inspirisali brojne umjetnike, a Mak Dizdar je napisao: "Stećak je za mene ono što nije za druge, ono što na njemu i u njemu nisu drugi umjeli ni znali da vide. Jest kamen, ali jeste i riječ, jest zemlja, ali jeste i nebo, jeste materija, ali jeste i duh, jest krik, ali jeste i pjesma, jest smrt, ali jeste i život, jest prošlost, ali jeste i budućnost".

Zato Udruženju Marathon Sarajevo nije bilo teško pronaći simbol za ovu jubilarnu trku.

Stećak je već jednom bio na finišerskoj medalji 2011. godine, ali dobili su više upita da ponove tu medalju. Sarajevski maraton imat će više od 1.500 trkača, koji će morati proći 21,1 km da bi ponosno zaslužili ovu medalju. Oni se već spremaju da prođu jedinstvenu stazu koja nudi puno iskustvo historije i arhitekture grada. Trčeći ovu trku moguće je upoznati sve kulturološke različitosti i saznati zašto se naziva mjesto gdje se susreću istok i zapad.

Medalja prikazuje stećak sa lokaliteta Radmilja kod Stoca, sa motivom ispružene ruke i otvorenog dlana. Podignuta ruka sa raširenim dlanom ima isto značenje kod svih zajednica svijeta. To je univerzalni i opći znak kojim se iskazuje dobronamjernost, mir i dobre želje prema drugima. Taj motiv u Bosni i Hercegovini se može se pratiti preko spomenika kroz vrijeme od skoro 2000 godina.

Vrijedni domaćini obećavaju jedinstveno iskustvo i čekaju trkače sa osmjehom, uz poruku koju su našli na jednom od stećaka: "Da vam je otvorena naša zemlja zbog svih vaših potreba... Da imamo mir s vami kako su imali i naši starješi

s vašim starješimi, u stari zakon" (1247. - 1249. g.)

Bosna je puna kamenih znakova života. Stećak je takav znak.

"Na svakom je uklesana nečija sudbina, nečija životna istina, neka čitka i pitka misao života, izvijena nad životom", kaže literatura. Ova medalja će svim finišerima simbolizirati još jednu pobjedu nad samim sobom, saopćili su organizatori polumaratona.