sport
27

Löw: Nema euforije, moramo ostati skromni

Totalsport
Joachim Löw (Foto: EPA)
Joachim Löw (Foto: EPA)
Njemački nogometni selektor Joachim Löw pozvao je svoje igrače da ostanu smirenih glava nakon nevjerovatne 7-1 pobjede protiv Brazila u polufinalu Svjetskog prvenstva.

Iako je Brazil igrao bez povrijeđenog Neymara i suspendovanog kapitena Thiaga Silve, niko nije mogao očekivati takav raspad igre kod domaćina. Tako je ekipa Luiza Felipea Scolarija već nakon 29 minuta zaostajala čak 5-0.

"Oni su bili šokirani našim golovima i olakšali su nam utakmicu. Svako je odradio svoj posao nevjerovatno dobro s potpunom koncentracijom. Odigrali smo dobro prema naprijed i kombinovali smo fantastično. Ali doza skromnosti bi bila jako dobra i moramo biti oprezni i fokusirani na nedjelju", rekao je Löw.

"Znao sam prije utakmice da možemo pobijediti ako ćemo biti hrabri. Ali niko nije zamišljao da će to biti sa 7-1. Kod našeg vodstva 2-0 oni su bili neorganizovani i mi smo iskoristili priliku. Nema euforije u svlačionici, sretni smo, ali se ne zanosimo. Nakon poluvremena oni su pokazali reakciju i pokušali su zadovoljiti svoje navijače na stadionu, ali mi smo i dalje kontrolisali utakmicu".

Pogledao je njemački selektor i ususret nadolazećem finalu u kojem će Elf igrati protiv boljeg iz utakmice između Argentine i Holandije.

"Niko se ne bi trebao osjećati nepobjedivim. Argentina ima sjajnu odbranu i Messija, Higuaina i ostale u fantastičnom napadu. S druge strane, Van Persie, Robben i Sneijder su igrači koji u svakom trenutku mogu odlučiti utakmicu. Finale neće biti isto kao i ova utakmica".

Na kraju je Löw pokazao suosjećanje prema brazilskom selektoru i narodu prisjetivši se poraza od Italije u polufinalu SP-a na njihovom domaćem tlu prije osam godina kada je radio kao pomoćni trener Elfa.

"Sjećam se poraza od Italije i gola u 119. minuti, pa znamo kako se Scolari, igrači i brazilski narod osjećaju. Sjećam se 2006. i ogromnog razočarenja za našu zemlju. Vjerujem da će za Brazil ovaj poraz biti teško za probaviti. Do ove utakmice imali su sjajno Svjetsko prvenstvo, posebno kao domaćini. Njihova strast za nogometom i njihovi ljudi su bili sjajni, ali poraz će, naravno, biti teško prihvatiti".