sport
7

Lochte nakon lažne pljačke u Brazilu: Izvinjavam se, bio sam neodgovoran

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Američki plivač Ryan Lochte uputio je izvinjenje nakon priče o lažnoj pljački tokom Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Lochte je tvrdio da je zajedno sa tri američka plivača opljačkan i da im je prijećeno pištoljem, ali se kasnije ispostavilo da to nije tačno.

"Zaustavili su nas dok smo bili u taksiju. Oni su imali policijske značke i izvadili su pištolje te rekli da legnemo na pod. Ja nisam htio. Tada je jedan od njih uperio pištolj u moje čelo i repetirao ga. Potom sam legao na pod i bio sam u fazonu: 'Šta god bilo'. Uzeo mi je novac, novčanik. Ostavio mi je telefon i akreditacije", bila je izjava Lochtea koja je digla uzbunu u Brazilu, Sjedninjenim Američkim Državama, ali i svijetu, jer time je ukaljan ugled organizatora u čije se sposobnosti ionako sumnjalo prije početka Olimpijskih igara.

Ipak, desio se preokret nakon što niko nije mogao dokazati da je Lochteova priča tačna. Potom je američkim plivačima uključenim u ovu priču Gunnaru Bentzu, Jacku Congeru, Jimmyju Feigenu i Ryanu Lochteu zabranjen izlazak iz Brazila dok se ne riješi sporna situacija. U međuvremenu, Lochte je već stigao u SAD, dok su Conger i Bentz vraćeni sa aerodroma.

Preokret u Riju: Američki plivači razvalili vrata benzinske pumpe pa se potukli sa zaštitarima

Ispostavilo se da plivači nisu opljačkani nego su napravili problem na benzinskoj pumpi gdje su napravili štetu i svađali se sa zaštitarima. Tada je jedan od zaštitara koristio oružje kako bi smirio situaciju.

OI: Plivač iz tima SAD-a u humanitarne svrhe daje više od 10 hiljada eura zbog lažnog iskaza o pljački

"Bilo je traumatično boraviti vani tako kasno sa svojim prijateljima u zemlji u kojoj ne poznaješ jezik i biti ispred stranca koji je uperio pištolj u vas i koji traži novac da vas pusti", napisao je Lochte na Instagramu te dodao: "Trebao sam imati više odgovornosti kako da rukujem sa sobom i zbog toga se izvinjavam timskim kolegama, fanovima, konkurentima, svojim sponzorima i domaćinima sjajnog događaja. Vrlo sam ponosan što predstavljam svoju zemlju na Olimpijskim igrama i ovu situaciju sam mogao i trebao izbjeći. Izvinjavam se što nisam bio pažljiv i iskren u opisivanju događaja te se izvinjavam zbog toga što sam skrenuo fokus sa mnogih sportista koji su došli ispuniti svoje snove."