Nakon utakmice
57

Selektor Vedran Bosnić: Više od 30 minuta igrali smo na nivou o kojem smo sanjali

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je u Gradskoj areni “Husejin Smajlović” poražena od selekcije Finske rezultatom 81:77, a treneri obje momčadi na konferenciji za novinare su se složili da su naši reprezentativci odigrali vrhunsku utakmicu.

Selektor reprezentacije Finske Henrik Dettmann nakon napete završnice u Zenici je kazao da su bili šokirani igrom košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine u pozitivnom smislu i da je ovo bila njegova najteža utakmica od 389 njih koliko ih je vodio s klupe.

"Čestitke prvo ekipi Bosne i Hercegovine za zalaganje koje su imali i iskreno šokirali su nas igrom u pozitivnom smislu. Nismo mogli pronaći pravi tim koji će se s njima boriti na terenu. Mislim da je ovo moja 389. nacionalna utakmica i nikada nisam vodio ekipu u ovakvoj utakmici, ali svi znamo da smo večeras imali sreće što smo pobijedili. Igrači se nisu predavali, igrali smo. Rekli smo da ne možemo odustati dok ne damo sve od sebe i to smo uradili", kazao je Dettmann.

Košarkaš selekcije Finske Topias Palmi se složio sa svojim trenerom da je BiH bila nevjerovatna večeras u Zenici.

"Bila je ovo teška utakmica. Bili smo tri četvrtine iza protivnika, teško je bilo okrenuti igru, a sve zasluge idu Bosni i Hercegovini koji su igrali nevjerovatnu igru tri četvrtine. Ali četvrta dionica utakmice je bila naša", Topias Palmi.

Odličnu košarkašku predstavu u Zenici pratilo je više hiljada posjetilaca, a selektor našeg tima Vedran Bosnić je kazao da su 30 minuta igrali na levelu o kojem su sanjali, ali da su na kraju pali u igri.

"Čestitke svima do kraja. Igračima sam rekao da smo jako ponosan za njih jer su kontrolisali igru Finskoj koja je na puno većem levelu nego mi. Pobijedili smo u svemu za tih 30 minuta igre. Bio je to level o kojem sanjamo. Nažalost, mlade ekipe bez iskustva se prepadnu i u posljednjoj četvrtini padnu, a Finska se vraćala i od puno jačih ekipa", kazao je Bosnić te dodao da će nastaviti vrijedno raditi.

Kapiten bh. tima Miralem Halilović je kazao da ostaje žal što od dvije odlične utakmice nisu uspjeli upisati bar jednu pobjedu.

"Mislim da smo odigrali odličnu utakmicu u smislu da smo prvo poluvrijeme odigrali s velikom energijom. Sami su rekli da smo ih iznenadili u svim segmentima igre. Spriječili smo sveš to su nam uradili u zadnjih pet minuta. Kontrolisali smo ekipu koja je nastojala da zadnjih pet minuta igra svih 40 minuta. Da li je naš problem umor, neiskustvo ili smo se prepali pobjede ne znamo. Oni su nas na divljanjima uzimali lopte, tjerali nas na brze šuteve i kroz tranzicije došli do trojki. Uradili su nam ono što smo pretpostavljali. Šteta je što nismo nagrađeni bar jednom pobjedom u svemu ovome", kazao je Halilović.