Reprezentacija oslabljena
17

Politička kriza ostavila i trag u košarci, Amerikanac bez prava nastupa za BiH

K. H.
Foto: John Roberson
Foto: John Roberson
Košarkaš John Roberson trebao je u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nastupati u dresu košarkaške reprezentacije BiH, ali zbog nemara Vijeća ministara BiH naš državni tim izgubio je ovog igrača, barem za prve dvije utakmice, potvrđeno je iz KS BIH za Klix.ba.
Naime, KS BiH je još u novembru prošle godine prikupio svu potrebnu dokumentaciju za dobijanje statusa naturalizovanog stranca, nakon čega je uredno predat zahtjev da Roberson dobije bh. državljanstvo.

Kako je naša država u proteklih nekoliko mjeseci bila pod blokadom uslijed političke krize, zbog kojih Vijeće ministara nije redovno održavalo sjednice, tako je i slučaj Johna Robersona stavljen na čekanje i bez obzira na brojne opomene i molbe da se to završi, na kraju je ovaj košarkaš ostao bez prava nastupa za prve dvije utakmice.

Sigurno da će njegov izostanak biti veliki hendikep za ekipu Vedrana Bosnića, ali na poziciju organizatora igre raduje povratak Nemanje Gordića koji će biti veliko pojačanje za naš tim.

Roberson je u američkoj NCAA ligi igrao kao član Texas Techa, nastupao u Sloveniji (Laško), Švicarskoj (Monthey), Švedskoj (Sodertalje Kings), Mađarskoj (Ateromu), Francuskoj (Chalon, ASVEL) i Rusiji (Enisey), a on će u narednom periodu igrati za Galatasaray s kojim je potpisao ugovor.