Igra u Australiji
49

Vijeće ministara odlučuje hoće li Roberson igrati za košarkašku reprezentaciju BiH

K. H.
John Roberson
John Roberson
Košarkaš John Roberson trebao bi u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo nastupati u dresu košarkaške reprezentacije BiH, ali zbog nemara Vijeća ministara BiH naš državni tim mogao bi izgubiti ovog igrača.

Naime, dokumentacija za dobijanje statusa naturalizovanog stranca je kompletirana još u novembru, kada je uredno i predat Robersonov zahtjev za dobijanje bh. državljanstva, ali usljed političke krize sjednice ovog tijela se nisu redovno održavale i slučaj je stavljen na stand-by.

Ukoliko se dogodi da ni na narednom skupu državnih ministara ne bude rasprave o dodjeli državljanstva američkom košarkašu, naša reprezentacija će ostati bez velikog pojačanja na početku kvalifikacija za Eurobasket 2021. jer do kraja naredne sedmice naš savez u FIBA-u mora poslati spisak igrača koji će igrati.

Roberson je u američkoj NCAA ligi igrao kao član Texas Techa, nastupao u Sloveniji (Laško), Švicarskoj (Monthey), Švedskoj (Sodertalje Kings), Mađarskoj (Ateromu), Francuskoj (Chalon, ASVEL) i Rusiji (Enisey).

Rekorder je Europa Cupa po broju postignutih poena u jednoj utakmici (39), a trenutno je član australske ekipe South East Melbourne Phoenix.