Košarka
133

Počinje 70. NBA sezona: LeBron želi osvetu, Teletović i Nurkić predstavljaju BiH

Piše: E. B.
Fotomontaža: Klix.ba
Fotomontaža: Klix.ba
U noći s utorka na srijedu počinje 70. izdanje najjače svjetske košarkaške lige, američko-kanadske NBA. Ove sezone, baš kao i prošle, našu zemlju predstavljat će Mirza Teletović i Jusuf Nurkić.
Fotomontaža: Klix.ba
Fotomontaža: Klix.ba

Teletović je tokom ovog ljeta promijenio sredinu i dres Brooklyna zamijenio onim Phoenixa i čini se da će imati veće ovlasti kod Jeffa Hornaceka nego što je imao u Netsima.

Jusuf Nurkić će zbog operacije koljena propustiti početak sezone, a u svojoj drugoj godini u NBA ligi bi prema najavama trenera Denver Nuggetsa Michaela Malonea trebao igrati više nego prošle sezone.

Prvi favorit ove sezone je Cleveland, koji nema pravu konkurenciju na Istoku. Cavsi su zadržali prošlosezonski roster, uz pojačanja u vidu Moa Williamsa, Richarda Jeffersona i Saše Kauna i ovo je prilika da LeBron James konačno donese prsten u Ohio i osveti se za prošlosezonski poraz u finalu od Golden State Warriorsa.

Warriorsi također nisu mijenjali ništa. A i što bi kad ekipa koja dobija se ne mijenja. No, ove sezone će im biti mnogo teže jer svi žele skinuti prvaka s trona, a igraju u izuzetno jakom Zapadu.

Glavni konkurenti bi im mogli biti San Antonio Spursi koji su tokom ljeta doveli LaMarcusa Aldridgea, koji će umnogome rasteretiti Tima Duncana, koji pokušava doći do još jedne titule u svojoj vjerovatno posljednjoj sezoni, baš kao i Manu Ginobili.

Uz Warriorse i Spurse, prolaz u finale preko Zapada traži i Oklahoma City Thunder koja konačno ima trenera koji će znati koristiti Kevina Duranta i Russella Westbrooka (Billy Donovan, op. a.), dok su se Los Angeles Clippersi pojačali dovođenjem Paula Piercea, Josha Smitha i Lancea Stephensona i oni su također ozbiljan kandidat za titulu.

Sezona počinje utakmicama Chicago - Cleveland (srijeda, 1 sat), Atlanta - Detroit (srijeda, 1 sat) i Golden State - New Orleans (srijeda, 3.30), a završava se 13. aprila iduće godine. All-Star utakmica bit će održana 14. februara iduće godine u Torontu.