NBA
10

Nurkić ubacio 10 poena u porazu od bivšeg kluba Denvera, Hardenov 51 poen nedovoljan za Houston

Piše: O. T.
Portland Trail Blazersi upisali su novi poraz nakon što su na domaćem terenu izgubili od Denver Nuggetsa rezultatom 102:85.

Ovo je treći uzastopni poraz za Blazerse, odnosno drugi uzastopni na domaćem terenu, dok su Nuggetsi prekinuli niz od dva uzastopna poraza. Ekipe se nalaze na šestom i sedmom mjestu Zapadne konferencije; Denver ima omjer 17-15, a Portland omjer 16-16.

Denver je slavio na krilima Nikole Jokića koji je meč završio s 27 poena, devet skokova i šest asistencija te tako pomogao svom timu da prvi put nakon 2013. godine upiše pobjedu u gostima kod Blazersa. Uz Jokića u redovima gostiju istakao se i Wilson Chandler s 21 poenom i 11 skokova.

Igrači Portlanda nisu imali naročito dobar učinak što pokazuje podatak da je s tek 15 ubačenih poena CJ McCollum bio najbolji strijelac domaćina. Bh. centar Jusuf Nurkić za nešto više od 24 minute provedene na parketu ubacio je 10 poena i skupio jedan skok.

Houston Rocketsi su nakon 14 uzastopnih pobjeda upisali drugi uzastopni poraz, a ovaj put poraženi su od Los Angeles Clippersa (128:118) na domaćem terenu.

Ni sjajna predstava Jamesa Hardena nije pomogla domaćinu da slavi, jer Harden je meč završio s 51 postignutim poenom čime je postao prvi igrač nakon Kobea Bryanta koji je u dvije uzastopne utakmice ubacio minimalno po 50 poena. Bryant je povezao četiri takva meča u martu 2007. godine, a Michael Jordan je u tome uspio u aprilu 1987. godine kada je u tri uzastopne utakmice postizao minimalno po 50 poena. Od 1976. godine, osim spomenutih, samo su još Allen Iverson, Antawn Jamison i Bernard King uspjeli povezati dvije utakmice s minimalno po 50 ubačenih poena.

Interesantno, Harden je oba posljednja meča u kojima je ubacio po 50 poena zapravo izgubio čime je usput postao i tek drugi igrač nakon Wilta Chamberlaina koji je ubacivao minimalno po 50 poena u dva uzastopna poraza. Chamberlain je taj učinak ostvario u sezoni 1962/63.

Oklahoma CIty Thundersi su na domaćem terenu pobijedili Atlantu Hawkse rezultatom 120:117, a pobjedničku trojku pred sami kraj ubacio je Russell Westbrook koji je meč završio s 30 poena, čak 15 asistencija i sedam skokova.