Bh. košarkaš
135

Musa za Klix.ba: Kada igram uvijek mislim da sam bolji od protivnika, tako funkcionišem

Piše: N. Kustura
Džanan Musa: Fokusiran sam na KK Cedevita (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Džanan Musa: Fokusiran sam na KK Cedevita (Foto: Arhiv/Klix.ba)
NBA draft je već nekoliko sedmica glavna tema među američkim ljubiteljima košarke, a gotovo svi značajni mediji kreiraju svoje rang liste najvećih svjetskih talenata.

Tako i ugledni ESPN redovno ažurira svoja predviđanja košarkaša za koje se očekuje da će se prijaviti na NBA Draft 2018. godine, a nedavno se je na 15. mjesto svrstao reprezentativca Bosne i Hercegovine - Džanana Musu.

Naš košarkaš igra sjajno za hrvatsku Cedevitu, a istakao se i u dresu BiH u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Ipak, Musa je za naš portal istakao još ne razmišlja o NBA ligi.

"U proteklom periodu sam razgovarao s dosta skauta i mogu reći da sve teče jako dobro. Međutim, fokusiran sam na KK Cedevita. Imam povjerenje trenera Zdovca i to je jako bitno za mene. Smatram ovu sezonu prekretnicom i trudim se da popravljam stvari iz dana u dan", počinje razgovor Musa za portal Klix.ba.

Težak tempo

U posljednje vrijeme često je najbolji pojedinac Cedevite, koja ove sezone igra dobro na nekoliko frontova.

"Sezona teče jako dobro. Ušli smo u ritam i to je najvažnije. Svake sedmice igramo tri utakmice. Dvije igramo u dva dana i tempo je jako težak. Odluke o mojoj minutaži su dio trenerskog posla. Bitno je da je tim u formi, a sigurno kako bude dolazio najvažniji dio sezone da ćemo biti sve bolji", istakao je Musa te se dotakao ciljeva u tekućoj sezoni.

"Moji ciljevi su vezani za ciljeve kluba, a to je probati otići do kraja u svim takmičenjima koje igramo. Hoćemo li uspjeti, ostaje da vidimo na kraju sezone", rekao je talentovani bh. košarkaš.

Musu i ostatak bh. reprezentativaca već za dvije sedmice očekuje okupljanje uoči utakmice s Rusijom, s kojom BiH otvara kvalifikacije za Mundobasket.

"Nema tu puno filozofije. Svaku domaću utakmicu moramo dati maksimum i ići na pobjedu. To će nam dati i elan za gostujuće utakmice. Prednost je sigurno što ćemo biti pojačani sa iskusnim igračima, koji nisu bili tu u pretkvalifikacijama", smatra Musa.

Čeka me dosta rada

Bh. košarkaš nije želio komentarisati nedavna prepucavanja između Duška Vujoševića i Josipa Pandže, ističući da od svih obaveza nije ni upoznat s detaljima.

Hrvatski mediji ga često uvrštavaju među najbolje igrače Cedevite, a nerijetko su Musine izjave kao što je "osjećam da me niko ne može čuvati" materijal za zlobne i negativne komentare.

"Pomenuta izjava je bila kada smo igrali s Andorom. Bila je to važna pobjeda uglavnom uzrokovana odličnom timskom igrom. Izjava se isključivo odnosila na činjenicu da kad igram uvijek mislim da sam bolji od protivnika. Tako funkcionišem. U izjavi nije bilo prizvuka prepotentnosti. Dosta je rada koji me čeka", objasnio je Musa, koji se za kraj osvrnuo i na česte prozivke koje mu protivnički navijači upućuju tokom mečeva.

"Ovo što pojedinci rade je apsurd. Ipak, navikneš se na sve. Takvim stvarima nije mjesto na sportskim terenima. Na kraju mogu reći da se ponosim što sam Bosanac i Hercegovac", poručio je Musa.