Ivišić briljirao
27

Košarkaški dragulj iz Viteza debitovao u NCAA ligi, legendarni trener ga uporedio s Wembanyamom

E. B.
Zvonimir Ivišić (Foto: Jeff Moreland/Icon Sportswire)
Zvonimir Ivišić (Foto: Jeff Moreland/Icon Sportswire)
Košarkaški dragulj iz Viteza Zvonimir Ivišić (20) je debitovao u NCAA ligi za Kentucky, a već nakon prve utakmice ga mnogi vide naredne godine u NBA ligi.

Ivišić je zbog administrativnih razloga propustio prvih 16 utakmica sezone Kentucky Wildcatsa, a u debiju protiv Georgia Bulldogsa rezultatom 105:96 Ivišić je za 16 minuta ubacio 13 poena (5/7 iz igre), pet skokova, dvije asistencije, dvije ukradene lopte i tri blokade.

Iako je visok 219 centimetara, pogodio je tri od četiri šutirane trojke, te nije čudo da su ga već proglasili "novim Kristapsom Porzingisom".

Mnogi navijači Kentuckyja već sada žale što Ivišića neće gledati iduće sezone u njihovom dresu jer će sasvim sigurno otići u NBA ligu.

"Već sada je spreman da bude u prvom krugu drafta, a ako ovako nastavi, ovog ljeta će biti među prvih pet pickova", složili su se navijači Kentuckyja.

Ipak, najveća pohvala za njegovu partiju stigla je od njegovog trenera, legendarnog Johna Caliparija koji je stvorio brojne NBA zvijezde.

"Mislio sam da će odigrati nekoliko minuta, tek toliko da osjeti parket i možda zabije koš. Umjesto toga, on je ušao u igru i pretvorio se u Victora Wembanyamu", rekao je Calipari.

Ivišić je prije odlaska u NCAA dvije sezone igrao za crnogorski Studentski Centar u ABA ligi, a iako je imao pravo igrati za BiH, odlučio se nastupati za Hrvatsku.