Ubjedljiv trijumf
733

Košarkašice BiH pobijedile Estoniju i stigle na korak do plasmana na Eurobasket

H. H.
Zmajice već u subotu igraju protiv Rusije (Foto: KS BiH)
Zmajice već u subotu igraju protiv Rusije (Foto: KS BiH)
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je protiv Estonije rezultatom 92:54 u trećem kolu kvalifikacija za Eurobasket 2021. godine i stigla je na korak do plasmana na smotru najboljih evropskih selekcija.

Utakmice je igrana bez publike u Sarajevu, u formatu "balon" u sportskoj dvorani hotela Hills na temelju odluke FIBA-e, a tu će se igrati i mečevi četvrtog kola kvalifikacione grupe C.

Marica Gajić (Foto: FIBA)
Marica Gajić (Foto: FIBA)

Izabranice selektora Gorana Loje od početka su imale veliku prednost i bez problema su opravdale ulogu favorita. Već nakon prvog dijela bilo je 59:29, a do kraja je prednost dodatno porasla za konačnih 92:54.

Najefikasnija u našim redovima bila je Marica Gajić sa 21 poenom, Jonquel Jones je dodala 20, a raspoložena je bila i Milica Deura sa 16 ubačaja.

Kod gošći bolja od ostalih bila je Janne Pulk sa 15 poena.

Zmajice će već u subotu odmjeriti snage s favorizovanom Rusijom (20:00) koja je danas nadigrala Švicarsku rezultatom 98:42. Eventualnom pobjedom naše reprezentativke bi osigurale plasman na Evropsko prvenstvo.

Jonquel Jones (Foto: FIBA)
Jonquel Jones (Foto: FIBA)

Selekcija BiH je trenutno prva u grupi C sa maksimalnim učinkom od šest bodova boda iz tri utakmice, Rusija ima pet, Švicarska četiri, a Estonija tri boda.

Pobjednici devet kvalifikacionih grupa i pet najboljih drugoplasiranih selekcija će se plasirati na Eurobasket.