Debakl u Australiji
231

Anketa / Ko je kriv za katastrofalne rezultate košarkašica BiH na Svjetskom prvenstvu?

E. B.
Goran Lojo (Foto: FIBA)
Goran Lojo (Foto: FIBA)
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je na Svjetskom prvenstvu u Australiji zauzela posljednje mjesto upisavši pet ubjedljivih poraza.

Izabranice Gorana Loje su završile takmičenje sa svih pet poraza uz koš-razliku 289:485, odnosno ukupno -196.

O kakvom se debaklu radi dovoljno govori podatak da su gore rezultate od naše selekcije u historiji na svjetskim prvenstvima ostvarili samo Kenija 1994. godine (koš-razlika -210), Madagaskar 1971. (-209), te Malezija 1990. (-202).

I dok se navedenim reprezentacijama se ti rezultati mogu opravdati jer su "na vi" s košarkom, naša selekcija je došla na Svjetsko prvenstvo kao peta ekipa Evrope i porazi od prosječno 39,2 poena razlike su zaista nedopustivi.

Glavno pitanje koje se nameće je - ko je kriv za to što je naša selekcija pretrpjela katastrofu, a to se posebno odnosi na utakmice protiv Portorika i Južne Koreje u kojima je BiH bila apsolutni favorit (kvote 1,03 i 1,09 na svjetskim kladionicama to najbolje ilustruju)?

Veliki dio bosanskohercegovačke javnosti najvećeg krivca vidi u selektoru Goranu Loji. Lojo je djelovao pogubljeno na ovom prvenstvu, redovno je kasnio sa time-outima, a rotiranje igračica je vršio na katastrofalan način.

Lojo je imao nesreću da Jonquel Jones dođe samo jedan dan pred početak takmičenja jer je njen Connecticut stigao do finala WNBA lige i u njenom umoru mnogi također vide razlog našeg debakla.

No, Lojo je Jones držao u igri i na -30 kada je i onima koji su prvi put pogledali košarkašku utakmicu bilo jasno da smo poraženi, te je sa svakom minutom koju je ona bespotrebno igrala smanjivao šanse za dobar rezultat u narednom meču.

Mnogi smatraju i da je nebriga države, odnosno nedostatak finansija, jedan od najbitnijih faktora, što je donekle tačno. Svi znamo da Košarkaški savez BiH ima mnogo problema da nabavi novac, pa je i odlazak u Australiju bio upitan, ali su na kraju igračice imale duge pripreme i otišle u Sydney.

No, činjenica je da su košarkašice počele pripreme početkom augusta u Italiji, te su imale više od mjesec dana da se spreme za Svjetsko prvenstvo. Istina, nisu se spremale s Jones, ali je Lojo imao i više nego dovoljno vremena da uigra ostale igračice bez sjajne WNBA zvijezde. A šta smo vidjeli bez Jones na parketu u Sydneyju? Rasulo.

Ne samo što se vidjela totalna neuigranost, već i limitiranost igračkog kadra. Objektivno gledano, naše igračice igraju u ispodprosječnim klubovima, ali i pored toga su morale pružiti mnogo više protiv Portorika i Južne Koreje.

Igrački kadar je također za posebnu analizu. Znamo već zbog čega Melisa Brčaninović, naša najbolja igračica poslije Jones nije u reprezentaciji, ali ona nije jedina koja se nije našla na spisku, a da definitivno zaslužuje biti tu svojim kvalitetom. No, spisak je opet Lojin odabir i morao je opet bolje uigrati igračice kojima, očito, bezgranično vjeruje.

A, ruku na srce, i igračice su u 99 posto slučajeva na parketu djelovale bezvoljno i bez trunke želje za igranjem odbrane, a upravo nas je jaka odbrana i krasila u prethodnim utakmicama ove generacije, pa nije nikakvo čudo što nismo dobili nijednu od 20 odigranih četvrtina na Svjetskom prvenstvu.

Pred nama je nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2023. godine. S Lojom ili bez njega, vidjet ćemo šta će Košarkaški savez BiH odlučiti.