Odluka komesara lige
162

Igokea, Spars i Borac izbačeni iz Prvenstva BiH za košarkaše!

K. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Komesar Košarkaškog saveza BiH Nadir Koredžija izbacio je Igokeu, Sparse i Borac iz Banje Luke iz Prvenstva BiH nakon što se nisu pojavili na završnom Final Four turniru prošlog vikenda u Širokom Brijegu, saznaje Klix.ba
Ovogodišnji Final Four izazvao je mnoge kontroverze i to prvobitno nakon što je pet klubova učesnika Lige za prvaka poslalo dopis Košarkaškom savezu BiH da ne žele igrati završni turnir, odnosno da prihvataju postojeće stanje na tabeli i da se prvoplasiranoj ekipi iz Lige za prvaka - Igokei, dodijeli titula prvaka.

Ubrzo je Igokea otkazala domaćinstvo Final Foura i Košarkaški savez BiH ga je dodijelio Širokom, ujedno i jedinom od šest timova iz Lige za prvaka koji je želio igrati završnicu, a kako se pomenuti klubovi nisu pojavili na završnici Prvenstva BiH, KS BiH donio je rigoroznu odluku i izbacio klubove iz prve lige.

Odluka Košarkaškog saveza BiH
Odluka Košarkaškog saveza BiH

Također, svi klubovi su kažnjeni sa 3.000 KM, a potvrđena je i titula prvaka za Široki Brijeg, 11. u klupskoj historiji.

Ipak, KS BiH je ostavio mogućnost žalbe klubova na ovu odluku, pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti šta će se od svega na kraju desiti. Konačnu odluku o izbacivanju klubova iz Prvenstva BiH trebao bi potvrditi Upravni odbor KS BiH.