Šamar sportu u BiH
515

Sramota za bh. košarku: Široki osvojio titulu jer niko ne želi igrati Final Four

K. H.
Košarkaši Širokog osvajači su Prvenstva BiH nakon što se Igokea, Borac i Sparsi nisu pojavili na završnom turniru koji se danas trebao igrati u dvorani Pecara.

Ovogodišnji Final Four izazvao je mnoge kontroverze i to prvobitno nakon što je pet klubova učesnika Lige za prvaka poslalo dopis Košarkaškom savezu BiH da ne žele igrati završni turnir, odnosno da prihvataju postojeće stanje na tabeli i da se prvoplasiranoj ekipi iz Lige za prvaka - Igokei, dodijeli titula prvaka.

Ubrzo nakon toga Igokea, koja je ujedno trebala biti i domaćin Final Foura, otkazala je organizaciju ovog turnira, a Košarkaški savez BiH dodijelio je organizaciju Širokom, koji je ujedno i jedini tim koji je želio igrati završni turnir.

Košarkaši Igokee se nisu pojavili u Širokom
Košarkaši Igokee se nisu pojavili u Širokom

Prvobitno se na terenu nisu pojavili košarkaši Sparsa i Borca koji su svoj meč polufinala trebali igrati od 17 sati, a nakon toga se na terenu nisu pojavili ni igrači Igokee koji su svoj meč u 20 sati trebali igrati protiv Širokog.

Samim tim, jasno je kako je u ovom meču pobjeda pripisana Širokom, a ovaj tim je nakon svih dešavanja proglašen za prvaka BiH.

Za Široki je ovo 11. titula prvaka BiH u historiji, a posljednju su osvojili 2019. godine kada su u finalu bili bolji od Sparsa.

Generalni sekretar KS BiH Amer Čolan uručuje medalje šampionu BiH
Generalni sekretar KS BiH Amer Čolan uručuje medalje šampionu BiH

Sada je na potezu Košarkaški savez BiH koji će zasigurno morati kazniti klubove koji su odbili igrati završnicu Prvenstva BiH, što je odluka koja je donesena još krajem aprila ove godine. Bilo kako bilo, današnje dešavanje iz Širokog još jedan je pokazatelj neuređenosti sistema i još jedan u nizu šamara za sport u BiH.