Košarka
1.3k

Eurobasket: Bh. juniori u dramatičnoj utakmici nakon produžetka pobijedili Izrael

Piše: D. B.
U Samsunu u Turskoj je danas počelo Evropsko prvenstvo u košarci za U18 selekcije, a naša reprezentacija je svoju prvu utakmicu odigrala protiv Izraela te je pobijedila rezultatom 103:102.

Petorku reprezentacije BiH na ovoj utakmici činili su Musa, Talić, Čerkezović, Gegić i Marić.

Prve poene na utakmici upisala je BiH, tačnije Gegić za 2:0. Izraelci su izjednačili, ali je Musa vratio prednost. U nastavku prve četvrtine košarkaši Izraela prave seriju i dolaze do vodstva 12:6. Izraelci su održavali prednost te su nakon prve četvrtine imali plus osam, bilo je 24:16.

U drugoj četvrtini su Izraelci nastavili dominaciju, napravili su razliku od 15, a potom i od 20 poena. Na poluvrijeme su ekipe otišle pri rezultatu 49:32 u korist Izraela.

Treća četvrtina je odigrana u sličnom ritmu u kojem je Izrael održavao prednost, dok su naši košarkaši pokušavali uhvatiti priključak. Dvije minute do kraja trećeg perioda naš tim je zaostajao osam poena razlike nakon Musinih poena, ali su Izraelci u narednom napadu vratili na deset. Čamparinim poenima linije slobodnih bacanja smo ponovo došli na osam poena zaostatka, no, izraelski tim je na isti način uzvraćao nekoliko puta kasnije. Izraelci su na kraju treće dionice imali prednost od 11 poena, bilo 66:55.

U posljednjem periodu igre su naši košarkaši zaigrali mnogo bolje te su smanjili zaostatak na samo četiri poena pri rezultatu 64:68, a nešto kasnije i na samo dva nakon trojke Muse. Isti je igrač potom s linije slobodnih bacanja jednom bio precizan za 70:71, a vodstvo BiH 72:21 svojim poenima donio je Antunović. Pet minuta do kraja utakmice imali smo prednost 74:71. Musino polaganje je značilo povećanje rezultata na 76:71, a i naša odbrana je u tim trenucima igrala sjajno.

Tri minute prije kraja Izraelci su bili precizni sa linije slobodnih bacanja za 76:74. Fantastičnu trojku je za 79:74 u korist BiH pogodio Čampara.

Izraelci su došli na minus dva (86:84) minut prije kraja susreta trojkom koju je postigao Ebo. Vodstvo 88:87 smo imali 13 sekundi prije kraja. Musa je polaganjem povisio na 90:87, ali je trojka Izraelce u posljednjoj sekundi spasila i donijela im produžetak.

Naši momci su nastavili s dobrom igrom te su poveli i održavali minimalnu prednost, ali su Izralci tri minute prije kraja prvog produžetka stigli do izjednačenja 97:97. Prednost od dva poena razlike nam je vratio Antunović. U posljednju minutu utakmice ušli smo s prednošću 103:102.

Čerkezović je dvije sekunde prije kraja promašio oba slobodna bacanja, ali to nije utjecalo na rezultat jer su Izraelci promašili posljednji napad. BiH je pobijedila Izrael 103:102 i upisala svoju prvu pobjedu na Eurobasketu.

Najbolji strijelac u našem timu bio je Džanan Musa sa 24 postignuta poena, a odličan je bio i Sani Čampara sa 23 poena. Double-double učinak imali su Nikola Marić, koji je ubacio 14 poena i skupio 12 skokova, i Amar Gegić, koji je imao također 14 poena te 11 asistencija.

U redovima Izraelaca 30 poena ubacio je Ebo koji je bio najbolji strijelac meča, dok je 23 poena ubacio Zoosman.

BiH: Nikola Marić 14, Darko Talić 11, Boško Bojović, Nemanja Nikolić, Amar Gegić 14, Emir Čerkezović 5, Sani Čampara 23, Džanan Musa 24, Sandro Antunović 12, Mateo Zovko, Dino Kobić.

Osim BiH i Izraela, u grupi ce su još Litvanija i Latvija. Naši momci u subotu igraju protiv Litvanije (12:00 sati), a u nedjelju ih čeka susret s Latvijom (18:45 sati).