Košarka
23

Denverski magazin: Nurkić ima katastrofalne brojke, ali ga Malone ne smije staviti na klupu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jusuf Nurkić je starter u Denveru samo zato što bi uzdrmao mir u svlačionici kad bi ga stavili na klupu, tvrdi Michael Jaycox za Mile High Sports, magazin iz Denvera.

U svojoj kolumni za denverski magazin Jaycox tvrdi da je 22-godišnji Nurkić jako težak karakter za saradnju i da je to najveći razlog zašto ga trener Michael Malone čuva u startnoj postavi Denver Nuggetsa. Prema Jaycoxu, Malone ne želi (dodatno) narušavati atmosferu u ekipi.

"Branio sam Michaela Malone za organizaciju već dugo vremena. Davao sam im izgovore. Ali sam završio. Ovo je užasno", počinje svoju kolumnu Jaycox.

Pozivajući se na statistiku on ističe da drugi centar Denvera 21-godišnji Nikola Jokić iz Srbije apsolutno zaslužuje mjesto u startnoj petorci.

"Kako bismo razumjeli koliko je Jokić efektivan, onda uzmimo u razmatranje učinak na svakih 36 minuta igre. Jokić na svakih 36 minuta igre postiže 16,5 poena, 11 skokova i 4,4 asistencije. Od njega je u cijeloj ligi bolji samo jedan čovjek, a to je Russell Westbrook", stoji u kolumni.

Posebno je privlačna statistika na koju se poziva Jaycox, a ta je statistika preuzeta sa zvanične stranice NBA lige. Naime, računajući sve centre koji su barem 10 puta ove sezone bili starteri u svojim timovima Jusuf Nurkić ima drugi najgori učinak u cijeloj ligi prema indeksu korisnosti.

"Niko, nijedna statistika, nijedna mjera, ma ništa ne govori da je Nurkić bolji igrač ili veći potencijal od Jokića, ali on počinje jer Nuggetsi znaju da će on negodovati u kancerogenoj svlačionici ako ga stave na klupu. Vrlo loše. Ako Malone ne može 22-godišnjem djetetu kazati da sjedne jer je sidro najgore startne petorke lige, šta onda može uraditi?", napisao je novinar denverskog magazina.

Denver nakon 25 utakmica ima učinak od devet pobjeda i 16 poraza. Nurkić, koji je bio starter u svakom meču, prosječno po utakmici igra 21,2 minute pri čemu ima učinak od 9,8 poena, 1,4 asistencije, jednu blokadu i 7,3 skoka po meču, dok Jokić za 23,9 minuta po meču ima učinak od 11 poena, 2,9 asistencija, 0,6 blokada i 7,3 skoka.