Veliko gradilište
97

Kako su Sarajlije pripremale grad za Olimpijske igre: Naselja, hoteli, skijališta, staze...

N. K.
Na današnji dan prije 37 godina otvorene su Olimpijske Igre u Sarajevu, a kako su tekle pripreme za ovaj nezapamćeni događaj najbolje oslikava arhivski snimak u prilogu koji prikazuje kako su izgrađena borilišta i smještajni kapaciteti u glavnom gradu BiH.
Sarajevo je izglasano za domaćina Zimskih igara šest godina ranije (19. maja 1978.) i odmah su krenule temeljito planirane pripreme kako bi se Igre održale na najbolji mogući način.

Grad je postao veliko gradilište i za kratko vrijeme sagrađena su naselja za novinare i sportiste Dobrinja i Mojmilo te sportski kompleks Zetre s olimpijskom dvoranom i stadionom za brzo klizanje.

Dograđena je dvorana Skenderija, rekonstruisan stadion Koševo, a na Marijin Dvoru nikao je jedan od najluksuznijih hotela Holiday Inn.

Pet skakonica izgrađeno je na planinama, 11 ski-liftova za prijevoz 18.300 skijaša na sat, staze za alpske discipline, staze za biatlon, bob staza i staza sa sankanje na Trebeviću.

Na planinama su izgrađeni novi hoteli, potom 45 kilometara asfaltiranog puta do borilišta, novi aerodrom, a adaptirana je zgrada RTV-a.

Atmosfera je bila čudesna i sve je blistalo, a posebno su bili upečatljivi domaćini koji su bili uzbuđeni, sretni i ljubazni.

Sarajevo je bilo spremno da postane centar svijeta u znaku pahuljica i Vučka, maskote Igara, što je 1984. godine i postalo s otvorenjem Igara pred 60.000 gledatelja.

Olimpijski duh još uvijek živi među stanovnicima Sarajeva, a Zimske olimpijske igre su definitivno nešto najljepše u historiji što se dogodilo gradu i Bosni i Hercegovini.