Planetarni događaj
18

Dvanaest divnih sarajevskih dana u februaru 1984.: Sjećanje na Olimpijadu

E. B.
Zimske olimpijske igre 1984. godine su Sarajevo stavile na svjetsku mapu i to potpuno zasluženo.

Igre u Sarajevu od 8. do 19. februara 1984. bile su najbolje organizovane do tada, a komplimenti su pljuštali sa svih strana.

Organizacioni odbor ZOI '84. je potrošio oko 150 miliona dolara, ali je Sarajevo dobilo promociju širom svijeta i više se nije o njemu nije govorilo kao o mjestu u kojem je počeo Prvi svjetski rat.

Tokom 12 dana, vjerovatno najljepših u historiji grada, prodato je 250.000 ulaznica, a Olimpijadu je pratilo više od dvije milijarde ljudi.

Jedna od učesnica Olimpijskih igara bila je brzoklizačica Bibija Kerla. Ona je u nekoliko rečenica objasnila šta su Zimske olimpijske igre '84. značile svima u BiH, ali i čitavoj bivšoj Jugoslaviji.

"Kad bismo svu mržnju koja se osjeti među stranačkim liderima, a vala i članovima, pretvorili u ljubav, Međunarodni olimpijski komitet bi nam vrlo brzo dodijelio nove Olimpijske igre. Ovako ostaje sjećanje i dugo čekanje da se opametimo i da se ponovo volimo. Sretna vam godišnjica Olimpijade davne 1984. godine", poručila je Kerla na Facebooku.

I zaista, svima nam samo ostaje da se barem kroz fotografije i videozapise sjećamo da je nekada davno postojalo vrijeme u kojem je Sarajevo bilo centar svijeta. Po lijepom.