sport
1

Judo demonstracija: Sarajlije se okušale u japanskoj borilačkoj vještini

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ambasada Japana u BiH, u saradnji sa Judo savezom Federacije BiH, danas je organizirala judo demonstraciju u Importanne centru u Sarajevu.

Bila je to još jedan u nizu događaja koji su organiziraju u sklopu mjeseca japanske kulture koji ima za cilj da građanima BiH približi kulturu, tradiciju i običaje te zemlje Dalekog istoka.

Judo pokrete radoznalim posjetiteljima demonstrirali su juniori iz judo kluba Bosna, a učestvovati su mogli svi oni koji su imali želju da nauče nekoliko pokreta tradicionalne japanske vještine.

Događaj je otvorila Kakuko Kotaka, novi šef Odjela za kulturu i PR Ambasade Japana u BiH, koja je pozdravila posjetitelje u Importanne centru.

"Naš mjesec japanske kulture je organiziran s ciljem da se prevladaju geografske i kulturološke udaljenosti između naših zemalja kroz prikaz različitih aspekata japanskog društva i kulture. Za nas je veoma važno da građani Bosne i Hercegovine upoznaju stvarnu sliku Japana i da se na taj način osjetite bliže nama. Vjerujemo da je to jedini način da se izgradi pravo prijateljstvo. Danas vam, zajedno sa našim mladim i entuzijastičnim judokama iz judo kluba Bosna, Ambasada Japana predstavlja tradicionalni japanski sport – judo!", rekla je Kotaka i zahvalila Judo savezu Federacije BiH, klubu Bosna te treneru Avdi Bešiću, koji je ukratko predstavio historiju i tradiciju judo sporta.

Želim vam svima da uživate danas i pozivam vas da se pridružite našim mladim judokama na tatamijima i da i sami naučite par judo pokreta.