{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupocjene ručno izrađene japanske lutke izložene u Zenici

24.9.2013. u 21:30
1
19
Skupocjene ručno izrađene japanske lutke izložene u Zenici
1
U Muzeju grada Zenice večeras je održan kulturni program Noć japanske kulture, u okviru kojeg je predstavljena postavka "Hina-sama".
"Hina-sama" predstavlja tradicionalne japanske lutke, ručne izrade i velike novčane vrijednosti. Prema japanskoj tradiciji, ove lutke se izlažu na Hinamatsuri, Danu djevojčica, koji se obilježava 3. marta.

Domaćin večerašnje izložbe bila je nova šefica Odjela za kulturu i glasnogovornica Amabasade Japana u BiH Kakuko Kotaka, koja je kazala kako je ovo odličan način zbližavanja Japana i Bosne i Hercegovine.

"Velikom broju ljudi u Bosni i Hercegovini poznata je određena slika Japana, slika koja se svodi na gejše, samuraje i, naravno, karate. Za nas je bilo veoma važno da građani upoznaju stvarnu sliku Japana i da se na taj način osjete bliže nama. Vjerujemo da je to jedini način da se izgradi pravo prijateljstvo", izjavila je Kotaka.

U okviru Noći japanske kulture u Zenici predstavljeno je i 12 malih setova lutaka, gdje svaki set predstavlja određeni mjesec u godini. Nakon uvodnog dijela, profesor Smajil Durmišević, koji je osvojio 2. mjesto na "Mainichi" haiku takmičenju u Japanu, pročitao je dijelove svoje poezije, a kasnije je uslijedila i projekcija filma "Fall Guy".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: