|

Iffland i Paredes posjetili Sarajevo tokom uvertire pred Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Iffland i Paredes posjetili Sarajevo tokom uvertire pred Red Bull Cliff Diving u Mostaru
63
D. B.
9.8.2019. u 16:06
16
komentara
63

dijeljenja
1/14
2/14
3/14
4/14
5/14
6/14
7/14
8/14
9/14
10/14
11/14
12/14
13/14
14/14
Dvoje takmičara iz samog svjetskog vrha skokova u vodu, Rhiannan Iffland i Jonathan Paredes, prošle sedmice su 'skoknuli' u posjetu Sarajevu, u očekivanju naredne stanice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019, koja je zakazana za 24. august na Starom mostu u Mostaru.
Red Bull Cliff Diving takmičenja se na Starom mostu održavaju od 2015. godine, a skakači su obično odmah nakon slijetanja na sarajevski aerodrom nastavljali put za Mostar. Australka Rhiannan Iffland i Meksikanac Jonathan Paredes su odlučili da razbiju rutinu i malo detaljnije istraže glavni grad BiH.


Povod njihovom dolasku bila je posjeta takmičenju u skokovima, Bentbaša Cliff Diving 2019. Naravno, tradicija skokova najduža je u Mostaru - preko četiri i po vijeka, ali slična takmičenja se održavaju u više gradova širom zemlje, i čini se kako iz godine u godinu postaju sve popularnija.

Trostruka prvakinja iz Australije i osvajač titule 2017 odlično su se zabavljali prateći takmičenje, a potom je došlo vrijeme da i oni demonstriraju ponešto od svoje skakačke čarolije. Bila je to prava poslastica za sarajevsku publiku, koja je istinski uživala u nevjerovatnim zračnim manevrima koje je izvodilo dvoje od najboljih skakača u vodu na planeti.

Naravno, njih dvoje nisu propustili priliku da prošetaju Baščaršijom, saznaju više o bogatoj historiji grada i isprobaju specijalitete domaće kuhinje.

Za svega par sedmica oni će, zajedno s ostalim skakačima, ponovo sletjeti na sarajevski aerodrom. No, ovog puta će odmah produžiti na jug prema Mostaru i pretposljednjoj stanici sezone, gdje će aktuelni prvaci Iffland i Gary Hunt pokušati da stave tačku na odbranu titula.

Bez sumnje, Iffland će željeti da produži svoj nevjerovatni niz od šest uzastopnih pobjeda i zapečati titulu, nakon što je do sada imala sezonu iz snova. Najuspješnija skakačica u historiji prvenstva imaće i dodatni motiv: u protekle tri godine Stari most je za nju bio neosvojiva tvrđava i još uvijek nije okusila slast pobjede u Mostaru.

Gary Hunt će također pokušati da ovjeri svoj osmi naslov prvaka i ostvari hat-trick pobjeda u gradu na Neretvi. Paredes je trenutno drugi u ukupnom poretku i svakako bi volio da se po prvi put ove godine popenje na vrh pobjedničkog podija, naročito na lokaciji svoje prve pobjede u prvenstvu (2015).

Kada krajem augusta petu godinu uzastopno svjetska cliff diving elita - 14 skakača i 10 skakačica - dođe u Mostar, biće to povratak na mjesto gdje je tradicija skokova s mosta duža od 450 godina. Hiljade vatrenih gledalaca će ih bodriti dok se budu suočavali s izazovom skokova s legendarnog Starog mosta u brzu i snažnu riječnu struju hladne Neretve.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...