Srednja kategorija po WBA verziji
940

Hoće li petak 13. donijeti sreću Adnanu Ćatiću u odbrani titule

Klix.ba
Adnan Ćatić (Felix Sturm) u petak navečer po 12. put u svojoj karijeri brani titulu svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji po WBA verziji. Njegov protivnik će biti njemački borac Sebastian Zbik, objavio je Deutsche Welle.

Bokserski eksperti smatraju da je Ćatić nešto najbolje što srednja klasa u ovom trenutku može ponuditi. Fantastični bokser bh. korijena je odradio 40 profesionalnih borbi u kojim je zabilježio 36 pobjeda, od kojih je 15 puta nokautirao svoje protivnike. Od 2007. godine je svoju titulu odbranio 11 puta. Adnan je obećao da će to učiniti i 12. put, na petak 13.

Ćatić je rekao da se za Zbika pipremao kao i inače. Istakao je da je spreman boksati i 15 rundi. Svom protivniku Ćatić ne daje šansu.

Zbik je prošle godine proglešen svjetskim prvakom po WBC verziji, nakon što Argentinac Sergio Gabriel Martinez nije ispoštovao obavezu po pravilima WBC-a i branio svoju titulu. No, već prvi izazivač je Zbiku oduzeo titulu.

Sebastian Zbik se dobro pripremao za meč, 13. april je poseban datum za njegovog trenera Artura Grigoriana, jer je na ovaj datum i sam postao svjetski prvak te se nada da će to poći za rukom i njegovom bokseru.

U Njemačkoj je meč između Ćatića i Zbika priželjkivan godinama. O njihovom okršaju se priča od 2009. godine. Ćatić je Zbiku nudio meč, ali je on to izbjegavao. Adnan je izrazio zadovoljstvo dogovorenim mečom i rekao da će se sada vidjeti ko je jači, a ko samo voli pričati.

Posljednje dvije pobjede Ćatić je dobio odlukom sudija. Mnogi su smatrali da je to glasanje bilo dosta sporno.

U Njemačkoj se već neko vrijeme vodi medijski rat između Ćatića i Zbika. Ovaj meč se naziva boksom "dvojice Nijemaca", no Zbik je rekao da je Adnan Nijemac pod navodnim znacima, jer se "u ringu predstavlja njemačkom himnom čiji tekst sigurno ne zna, a kasnije se šeta ogrnut bh. zastavom".

Zbik je rekao da se slaže da čovjek ne treba zaboraviti odakle dolazi, ali da se također ljudima ne smije podvaljivati. On smatra da je Ćatić zaboravio da ga bogatim i poznatim nije učinilo 4.000 bh. navijača u sali, nego pet ili šest miliona njemačkih gledalaca pored malih ekrana". Zbik je dodao da ne voli Ćatića i da mu nije simpatičan. Nijemac je mnogo pričao u posljednje vrijeme, a večeras će "govoriti" pesnice.

Direktan prenos meča možete gledati na FTV-u od 22:25 sati.