Velika nagrada Španije
0

VIDEO / Webber u vodstvu od starta do cilja

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Desetu godinu zaredom vozač koji je imao "pole position" pobijedio je i na samoj utrci na Velikoj nagradi Španije u Formuli 1. Ove je godine to bio Australac Mark Webber.

Vozač Red Bulla u subotu je ostvario najbolje startno vrijeme, a u nedjelju je vodio od početka do kraja utrke i ostvario treću pobjedu u karijeri, prvu ove sezone.

I dok Webber nije imao nikakvih problema na putu do prvog mjesta, iza njegovih su se leđa događale zanimljivije stvari, ali gotovo isključivo zahvaljujući odlascima u boksove, ne i preticanjima na stazi. Iza Webbera su se nakon starta poredali njegov timski kolega Sebastian Vettel, pa Lewis Hamilton u McLarenu, Fernando Alonso u Ferrriju, te Jenson Button u McLarenu u Michael Schumacher u Mercedesu.

No, nakon odlaska u boks na promjenu guma, najprije je Schumacher došao ispred Buttona, a potom je Hamilton na izlasku iz boksa uspio doći ispred Vettela. Međutim, Britanac je u pretposljednjem krugu ostao bez sreće, pukla mu je prednja lijeva guma i izletio je sa staze, ostavši bez boda.

Drugi je tragičar bio Vettel koji je u 55. krugu izletio sa staze zbog čega je završio na novoj promjeni guma. No, problemi za mladog Nijemca su tek uslijedili. Zbog velikih je problema s kočnicama morao značajno usporiti, tako da lov na domaću uzdanicu Alonsa više nije dolazio u obzir, a na kraju je, zbog Hamiltonova kraha, ipak završio i na postolju.

Schumacher je završio na četvrtom mjestu što mu je najbolji rezultat u povratničkoj sezoni u Svjetsko prvenstvo Formule 1, a ujedno je i prvi put bio brži od timskog kolege Nice Rosberga koji je ostao bez bodova zbog problema prilikom promjene guma. Aktueni svjetski prvak i vodeći u ukupnom poretku Jenson Button osvojio je peto mjesto.

Iza njega se u ukupnom redoslijedu smjestio Alonso, a prate ga Vettel i Webber.

Formula 1, VN Španije, rezultati:

  1. Mark Webber RBR-Renault 1:35:44.101
  2. Fernando Alonso Ferrari + 24.065
  3. Sebastian Vettel RBR-Renault + 51.338
  4. Michael Schumacher Mercedes GP + 1:02.195
  5. Jenson Button McLaren-Mercedes + 1:03.728
  1. Felipe Massa Ferrari + 1:05.767
  2. Adrian Sutil Force India + 1:12.941
  3. Robert Kubica Renault + 1:13.677
  4. Rubens Barrichello Williams jedan krug
  5. Jaime Alguersuari Toro Rosso jedan krug

Ukupni poredak vozači:

  1. Jenson Button McLaren-Mercedes 70
  2. Fernando Alonso Ferrari 67
  3. Sebastian Vettel RBR-Renault 60
  1. Mark Webber RBR-Renault 53
  2. Nico Rosberg Mercedes GP 50

Poredak konstruktora:

  1. McLaren 119
  2. Ferrari 116
  3. Red Bull 113