VN Kine
0

VIDEO / Buttonu druga pobjeda, dramatična utrka u Šangaju

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Svjetski prvak i vozač McLarena, Britanac Jenson Button, slavio je drugi put ove sezone u četvrtoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1, Velikoj nagradi Kine u Šangaju.

U Šangaju su zaljubljenici u najbrži sport ponovno gledali dramatičnu utrku punu preokreta i dinamike. Izazvala ju je kiša, koja je počela padati taman oko početka utrke i, uz manja ili veća odstupanja, padala sve jače kako je ona odmicala.

Već do kraja drugog kruga, nakon što je sigurnosno vozilo izašlo na stazu nakon sudara pri kraju kolone, većina je vozača otišla u boks zamijeniti gume prešavši na intermedijalni tip (uvjeti između suhe i mokre staze). Nisu to učinili Nico Rosberg, Jenson Button i Robert Kubica, što se pokazalo izvrsnom odlukom.

Button je kasnije preuzeo vodstvo koje nije ispuštao do samog kraja otišavši u boks samo dva puta tokom utrke. Opet je, kao i u Melbourneu, pobijedio zahvaljujući ispravnoj taktici, kako i dolikuje svjetskom prvaku, sada i vodećem takmičaru u ukupnom poretku.

Na startu je bolje od vodećih Red Bulla startao Felipe Massa zauzevši čelnu poziciju. Videosnimke su pokazale da je startao prijevremeno, pa je kažnjen prolaskom kroz boks.

Osim sjajnih obračuna na stazi, kojima je ponovno dominirao Lewis Hamilton kao vozač s najriskantnijim stilom današnjice (pogotovo se oštro, na rubu korektnosti, borio s Michaelom Schumacherom), nevjerojatnih je obračuna bilo na samom ulasku i izlasku iz boksa. U prvom je takvom slučaju Hamilton uletio Vettelu u boks zamalo ga izbacivši izvan staze. Opet su se ista dvojica vozača obračunali na izalsku iz boksa, pri istom mijenjanju guma. S prvim je lijevim kotačem Hamilton dodirivao šasiju Vettelova bolida između njegovih desnih kotača, no Britanac je na kraju pustio Nijemca naprijed.

Još je šokantniji prizor izazvao sve beskrupulozniji Ferrarijev pilot Felipe Massa, koji je neobično riskantno uletio u putanju momčadskom kolegi Fernandu Alonsu pri jednome od sljedećih ulazaka u boks (23. krug).

Ključna se situacija odigrala u 19. krugu utrke. Zbog intenzivnije kiše u boks su napokon morali zajedno otići trojica vodećih u utrci: Rosberg, Button i Kubica. Ubrzo nakon povratka na stazu Button je napravio ključni potez: pretekao je vodećeg Mercedesova vozača i zauzeo vodeću poziciju koju nije dopustio ugroziti do kraja 56. kruga utrke. Pobijedio je deveti put u karijeri.

Iza njega drugo je mjesto zauzeo njegov momčadski kolega u McLarenu i sunarodnjak Lewis Hamilton, dok je treći utrku završio Mercedesov Nico Rosberg upisavši svoj treći plasman na podij i najbolji rezultat ove sezone. U ukupnom poretku je skočio na drugo mjesto, s 10 bodova zaostatka za Buttonom. Fernando Alonso u Ferrariju završio je na četvrtom mjestu uz kazneni prolazak kroz boks, ispred opet odličnog Roberta Kubice u Renaultu.

Razočarali su Sebastian Vettel i Michael Schumacher, obojica Nijemci i obojica na glasu specijalista za kišne utrke. Vettel je s pole positionom na kraju završio tek šesti, a Schumacher deseti, po drugi put ove sezone osvojivši jedan bod.

Najugodnije iznenađenje utrke Renaulotov je Rus Vitalij Petrov, koji je završio sedmi upisavši prve bodove (njih šest) u debitantskoj sezoni.

Sljedeća utrka Svjetskog prvenstva Velika je nagrada Barcelone za tri sedmice.

 

 Formula 1, VN Kine, rezultati:

  1. Jenson Button McLaren-Mercedes 25 bodova
  2. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +01.5, 18
  3. Nico Rosberg Mercedes GP +09.4, 15
  4. Fernando Alonso Ferrari +11.8, 12
  5. Robert Kubica Renault +22.2, 10
  6. Sebastian Vettel RBR-Renault+33.3, 8
  7. Vitaly Petrov Renault +47.6, 6
  8. Mark Webber RBR-Renault +52.1, 4
  1. Felipe Massa Ferrari +57.7, 2
  2. Michael Schumacher Mercedes GP +61.7,  1...

Formula 1, Ukupni poredak vozača:

  1. Jenson Button 60 bodova
  2. Nico Rosberg 50
  3. Fernando Alonso 49
  4. Lewis Hamilton 49
  5. Sebastian Vettel 45
  6. Felipe Massa 41...

Poredak konstruktora:

  1. McLaren-Mercedes 109
  2. Ferrari 90
  3. Red Bull Racing 73
  4. Mercedes GP 60
  5. Renault 46...