Formula 1
0

Vettel u lovu na Ascarijev rekord

Totalsport
Sebastian Vettel (Foto: AFP)
Sebastian Vettel (Foto: AFP)
Trostruki svjetski prvak u Sebastian Vettel mogao bi do kraja godine srušiti jedan od najdugovječnijih i najimpresivnijih rekorda u Formuli 1.

Nijemac se nalaz na pragu četvrtog uzastopnog naslova, a forma koju posljednjih sedmica pokazuju on i Red Bull ostavlja konkurenciju bez ikakvih izgleda. Vettel je pobijedio na posljednjih pet utrka u kalendaru (Belgija, Italija, Singapur, Južna Koreja, Japan), a ukoliko uspije slaviti i na preostale četiri (Indija, Abu Dhabi, SAD i Brazil) izjednačit će rekord velikog Talijana Alberta Ascarija.

On je u bolidu Ferrarija slavio u devet uzastopnih utrka na kraju 1952. i početku 1953. godine. Čak ni veliki Michael Schumacher, koji je vlasnik većine rekorda u Formuli 1, nije uspio dostići Ascarija. Nijemac je 2004. godine pobijedio u sedam utrka zaredom što mu je lični rekord koji ga drži na drugom mjestu vječne tabele u ovoj kategoriji.

"Ako ne bude imao problema s pouzdanošću bolida, Vettel će vjerovatno uspjeti", prokomentirao je bivši svjetski prvak Lewis Hamilton.