Formula 1
74

Tuga, bol i suze: Vozač Formule 1 Jules Bianchi sahranjen u Nici

Klix.ba
Dvadesetpetogodišnji vozač Formule 1 Jules Bianchi, koji je umro u petak navečer, devet mjeseci nakon teške nesreće doživljene na stazi Suzuka u Japanu, sahranjen je danas u Nici u prisustvu porodice, prijatelja i kolega.

Na sahrani su bile Bianchijeve kolege Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Jenson Button, Sebastian Vettel i Romain Grosjean, a stigli su i predsjednik FIA-e Jean Todt i bivša zvijezda Formule 1 Alain Prost. Bianchijeva porodica je neutješna, posebno otac Philippe, koji je jecao pored kovčega njegovog sina.

Kovčeg je zajedno s Bianchijevom kacigom unesen u katedralu Sainte Reparate u Nici ispred koje je bilo mnogo cvijeća i nekoliko njegovih portreta.

Bianchi je prvi vozač Formule 1 koji je poginuo od 1994. godine kada je život izgubio Ayrton Senna na utrci za Veliku nagradu San Marina.

Dvadesetpetogodšnji Bianchi je doživio nesreću u oktobru prošle godine na stazi Suzuka u Japanu kada je po kišovitom vremenu udario u kran koji je uklanjao drugi bolid. Zadobio je teške povrede, zbog koji je bio u komi devet mjeseci. Preminuo je u petak, a porodica je njegovu smrt objavila u subotu.

U ponedjeljak je objavljeno da će FIA povući iz upotrebe broj 17 koji je bio na Bianchijevom bolidu. Također, tokom nedjeljnje utrke u Mađarskoj će biti održana minuta šutnje u čast preminulog vozača.

Bianchi je debitovao za nekadašnji tim Marussiju 2013. godine na utrci za Veliku nagradu Australije, poene nije osvojio. U Maleziji je završio kao 13., a svoje prve poene je zaradio na utrici u Monacu naredne sezone, kada je završio deveti.

Bianchi je impresionirao svojim nastupima, a spekulisalo se i da će karijeru nastaviti u Ferrariju. U tragično prekinutoj karijeri je nastupio u 34 utrke.

Do fatalne nesreće je došlo kada je Bianchi na mokroj stazi izgubio kontrolu i udario u kran koji je uklanjao bolid Adriana Sutila.