Formula 1
75

Nakon devet mjeseci u komi: Umro vozač Formule 1 Jules Bianchi

Piše: D. B.
Jules Bianchi
Jules Bianchi
Francuski vozač Formule 1 Jules Bianchi umro je devet mjeseci nakon što je zadobio teške povrede glave u nesreći koja se dogodila tokom utrke za Veliku nagradu Japana prošle godine.

Dvadesetpetogodišnji Bianchi je bio u komi nakon što je njegov bolid tima Marussia udario u vozilo koje je uklanjalo drugi bolid na stazi Suzuka u oktobru. Uslovi na stazi su bili teški zbog kiše.

"Jules se borio do kraja, kao što je to uvijek činio, ali je danas izgubio tu bitku", saopćila je porodica preminulog vozača.

Tim Marussia, koji se ove sezone naziva Manor, također je teško prihvatila ove tužne vijesti.

Bianchi je prvi vozač Formule 1 koji je umro od povreda zadobijenih na jednoj utrci još od pogibije trostrukog šampiona, Brazilca Ayrtona Senne, koji je poginuo na talijanskoj stazi Imola 1994. godine.

Mladi Francuz je umro u bolnici u Nici, a pored njega su bili njegovi roditelji.

"Zahvaljujemo se Julesovim kolegama, prijateljima, fanovima i svima koji su se suosjećali s nama proteklih mjeseci. To nam je dalo snagu i pomoglo nam da se nosimo sa teškim vremenima. Slušajući i čitajući brojne poruke shvatili smo da je Jules dodirnuo srca i misli ljudi širom svijeta", dodaje se u saopćenju Bianchijeve porodice.

Bianci je debitovao za Marussiju 2013. godine, a ranije je bio član Ferrarijeve akademije za mlade vozače. Bio je i testni vozač Ferrarija.

"Tužni smo jer smo izgubili Julesa nakon teške borbe. Čast nam je što je bio dio našeg tima", saopćio je tim Manor.

Nesreća se dogodila nakon što je Bianchi sletio sa staze i udario u vozilo koje je uklanjalo bolid Nijemca Adriana Sutila, koji je krug ranije doživio nesreću na tom mjestu.

Istragom je ustanovljeno da je Bianchi izletio sa staze nakon što je pritisnuo papučice gasa i kočnice, čime je zaobišao sigurnosni mehanizam zbog čega su točkovi blokirali. Navedeno je da nije dovoljno usporio kako bi izbjegao nesreću.