Formula 1
4

Otac stradalog vozača Bianchija: Preteško mi je gledati Formulu 1

Klix.ba
Otac preminule zvijezde Formule 1 Julesa Bianchija priznao je da mu je preteško gledati ovaj sport kako se bliži godišnjica fatalnog sudara nakon kojeg je njegov sin izgubio život.
Julesov brat, otac i majka (Foto: EPA)
Julesov brat, otac i majka (Foto: EPA)

Dvadesetpetogodišnji Francuz podlegao je povredama zadobijenimu utrci za Veliku nagradu Japana, a njegov otac Philippe u ekskluzivnom razgovoru za BBC Sport je istakao: "Možda budem mogao gledati za nekoliko mjeseci, nekoliko godina, ne znam, ali u ovom trenutku mi je preteško".

Popularno takmičenje se na stazu Suzuka vraća ovog vikenda. Upravo tu je Bianchi u oktobru prošle godine za volanom bolida Marussije zbog lošeg osvjetljenja u sudaru sa kranom teško povrijedio glavu. Operisan je, ali nije uspio da se oporavi.

"Ova sedmica nije dobra za porodicu Bianchi jer obilježavamo godišnjicu Julesove tragedije", kazao je vidno shrvani otac. "Jules nam mnogo nedostaje, i porodici i fanovima i prijateljima, tako da nam je veoma teško".

Sahrana Julesa Bianchija (Foto: EPA)
Sahrana Julesa Bianchija (Foto: EPA)

Dodao je da je Jules bio veoma dobar momak, izuzetno blizak sa svojom porodicom, a oca i majku je zvao telefonom svaki dan.

"Već devet mjeseci ga ne možemo dotaknuti niti ga poljubiti. Ne mogu gledati fotografije ni snimak njegovog udesa. Previše je bolno", izjavio je Philippe Bianchi.

Jules je nakon sudara devet mjeseci bio u komi, a u julu ove godine je preminuo. On je prvi vozač nakon Brazilca Ayrtona Senne koji je preminuo od posljedica nesreće na utrci Formule 1.