Objavljen video
17

Sreća je spriječila tragediju: Demonstranti upali na utrku Formule 1, bolidi ih zaobilazili

D. P.
Osiguranje je reagovalo na vrijeme i uklonilo demonstrante sa staze (Foto: Screenshot)
Osiguranje je reagovalo na vrijeme i uklonilo demonstrante sa staze (Foto: Screenshot)
Utrka Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije u čuvenom Silverstoneu poslužila je demonstrantima da upadnu na stazu i ugroze svoje živote.

Jučerašnja utrka šampionata Formule 1 prošla je uz nevjerovatnu dramu i haos, pa su tako je gledatelji opisali kao jednu od najuzbudljivijih u posljednjih pet godina. U nekoliko navrata moglo je doći do ozbiljne tragedije.

Sve je počelo zastrašujućim udesom već na samom startu. George Russell i Zhou Guanyou su se sudarili, a kineski vozač je preživio pravi pakao i višestruko prevrtanje bolida koji je završio gotovo na tribinama.

Na svu sreću, Kinez je prošao bez većih posljedica. Naravno, odmah je utrka prekinuta, a tokom prekida vidjeli smo još jednu scenu koju niko nije priželjkivao.

Naime, grupa demonstranata upala je na stazu i tako ugrozila svoje živote. Bolidi vozača Formule 1 bili su u pogonu, a demonstrante je poslužila ogromna sreća.

Srećom, bolidi nisu išli velikom brzinom, pa su ih organizatori utrke uspjeli na vrijeme ukloniti sa staze.

Vozači poput Aplininog Estebana Ocona prošli su vrlo blizu demonstranata. Srećom, vozili su sporije pa se tragedija nije dogodila. Upravo je iz njegove pilotske kabine snimak obišao svijet i pokazuje kako se članovi osiguranja obračunavaju s demonstrantima.

Ocon ih je zaobišao, a utrka je nastavljena. Na kraju je Carlos Sainz ostvario premijernu pobjedu u karijeri Formule 1.

Mediji su otkrili da je iza demonstracija pokret "Just stop oil" koji se protivi klimatskim promjenama. Pripadnici ove organizacije već su prekidali brojna sportska takmičenja poput utakmica engleskog Premiershipa, košarkaške NBA lige i brojnih drugih.