Formula 1
133

Sarajlije na Hungaroringu: Emir navija za McLaren, Kenan za Ferrari

Piše: D. B.
Kenan Čišija i Emir Kalender
Ovog vikenda se na stazi Hungaroring u Mađarskoj održava utrka za Veliku nagradu Mađarske, koja se vozi na stazi Hungaroring. Sarajlije Emir Kalender i Kenan Čišija su pratili današnje kvalifikacije te su za portal Klix.ba fotografijama i klipovima prenijeli dio automobilističke atmosfere.

Kalender je urednik bh. autmobilističkog portala Carlander i veliki je zaljubljenih u auto moto sport, posebno u Formulu 1. Blizina Mađarske je bila idealna prilika za posjetu Hungaroringu i uživanje u trkaćem vikendu.

"Većina stanovnika iz okruženja koji prate Formulu 1 najčešće posjećuju stazu u Mađarskoj i to iz dva razloga, jedan je blizina, a drugi ljetni raspored, pa se s utrkom mogu uskladiti godišnji odmori. Zbog toga se na tribinama čuje jezik sa govornog područja bivše Jugoslavije. Moj prijatelj Kenan i ja se družimo sa ljubiteljima Formule 1 iz susjednih zemalja. Mogu reći da nas ima dosta, iako su cijene visoke", izjavio je Kalender za portal Klix.ba.

On već dugi niz godina prati najbrži cirkus na svijetu te smatra kako su nova pravila imala negativan efekt na atraktivnost Formule 1.

"Ovaj sport pratim već 18 godina. Moram reći da je prije desetak godina jedna utrka predstavljala veliki događaj koji se nije smio propustiti, barem je to važilo za one koji su istinski zaljubljenici u Formulu 1. Također, stara vremena u kojima su vozili Senna, Prost, Mensel, kao i novije doba Schumachera, Hakkinena, Irvinea, Sata, Alonsa i drugih, imaju posebnu vrijednost. Danas je Formula 1 nešto sasvim drugo, parada za tajkune. Ona se prilagođava njima, a ne običnim gledateljima. Zbog toga je jasan pad gledanosti. Neki kažu da je ekipa Mercedesa 'kriva' što je Formula 1 postala nezanimljiva, međutim, to nije tako. Bilo je i ranije ekipa koje su dominirale, Ferrari sa Schumacherom, Red Bull sa Vettelom, međutim, promjene pravila u posljednjih nekoliko godina su negativno utjecale na zanimljivost", rekao je naš sagovornik.

Jasno je da su neka pravila loše utjecala na Formulu 1, ali bi neka druga bila itekako dobrodošla, posebno nakon tragedije koju je doživio vozač Jules Bianchi.

"Različita ograničenja su bacila sjenu na Formulu 1, ali ima i onih koja su dobrodošla. Ona se definitivno odnose na sigurnost vozača. Krajnje je vrijeme da se kokpit zatvori, jer bi se tako izbjegle tragedije poput slučaja Julesa Bianchija", kazao je Kalender.

Govoreći o pravilima koja su negativno utjecala na Formulu 1, istakao je promjenu motora.

"Popularnost je u konstantnom padu jer timovi štede motore tokom slobodnih treninga, a nema više ni onog gromoglasnog zvuka V10 i V8 motora. Dovoljno je reći da danas bolidi iz GP2 serije imaju daleko jači zvuk", zaključio je mladi Sarajlija.

Emir navija za McLaren, a njegov prijatelj Kenan za Ferrari.

"Volim ekipu McLarena, koja je ove sezone u velikim problemima. Keno navija za Ferrari i definitivno ima više razloga za zadovoljstvo", rekao je Kalender.

Kao favorit se ove sezone ponovo izdvaja vozač Mercedesa Lewis Hamilton.

"Kad su u pitanju favoriti za ovu sezonu, mislim da je tu sve riješeno. Hamilton će u svom Mercedesu odbraniti titulu. Danas je ostvario najbolju poziciju u kvalifikacijama, a s obzirom na činjenicu da je Hungaroring poznat po malom broju preticanja, samo ga loša sreća sutra može zaustaviti na putu do nove pobjede", smatra Emir.

Vremenski uvjeti bi sutra mogli utjecati tok utrke i konačni poredak.

"U Budimpešti pada kiša, sutra bi moglo biti svega", završio je Kalender.

Utrka za VN Mađarske se vozi u nedjelju od 14 sati.