Formula 1
0

Red Bull: Naši će vozači i dalje biti ravnopravni

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Čelnici Red Bulla najavili su kako će i sljedeće sezone njihovi vozači imati ravnopravan status uprkos činjenici da je Međunarodna federacija autosportova (FIA) ukinula zabranu timskih naredbi tokom utrka Formule 1.

Red Bull je ove sezone uzeo i konstruktorski i vozački (Sebastian Vettel) naslov, ali je često bio na udaru kritika jer nije odredio prvog vozača. Dopustio je Vettelu i Marku Webber slobodno utrkivanje, što je dovelo i do njihovog sudara na Velikoj nagradi Turske, a čini se da će slične scene biti moguće i ubuduće.

"Mislim da odluka FIA-e kod nas neće ništa promijeniti. I u sljedećoj ćemo sezoni obojici naših vozača pružati jednaku podršku kao što smo uvijek i radili", izjavio je šef Red Bulla Christian Horner.

"Najvažnije je ono što naši vozači naprave na stazi. Obojici smo ove godine dali najbolje što smo mogli, a na isti ćemo način raditi i dogodine", dodao je Horner.

Red Bull glavni argument za svoj način odnosa prema vozačima ima u činjenici da je Vettel ove godine postao svjetski prvak uprkos tome što je Webber imao više bodova u završnici sezone, čak i uoči posljednje utrke u Abu Dhabiju. Da je ekipa u tim trenucima dala prednost Australcu, teško je vjerovati da bi Vettel u konačnici došao do naslova.