VN Turske
0

VIDEO / Pobjeda Hamiltona, "samoubistvo" Red Bull Renaulta

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U nedjelju je u Istanbulu vožena Velika nagrada Turske, sedma utrka sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1, koja je u svom drugom dijelu bila krajnje dramatična. Pobjednik utrke u Istanbulu je Britanac Lewis Hamilton, svjetski prvak od prije dvije godine. U posljednjih osamnaest krugova na stazi u Istanbulu trajala je velika borba dva vozača McLaren-Mercedesa, dva posljednja svjetska prvaka.

Hamilton je vodio, no Jenson Button je konstantno prijetio, a deset krugova prije kraja je i prestigao timskog kolegu. No, tokom tog kruga je trajala sjajna borba dva McLarena, pa je Hamilton na ulasku u 50. krug vratio vodstvo i kasnije ga zadržao do kraja.

Ipak, najbizarniji i najdramatičniji događaj se zbio 18 krugova prije kraja kada su se na stazi "poljubila" dva vozača Red Bull Renaulta i izvršili klasično "samoubistvo" na stazi. Sebastian Vettel je kao drugoplasirani bio vidno brži od Marka Webbera, te ga je prestizao lijevom stranom.

No, Webber je odbio prepuštanje prve pozicije, nastavio je striktno držati vlastitu putanju i sudar je bio neminovan. Deblji je kraj u svemu izvukao Nijemac Vettel, koji se okrenuo nekoliko puta na stazi i završio izvan nje bez mogućnosti povratka. Iz bolida je izašao potpuno bijesan na Webbera pokazujući prstom prema glavi i opisujući kolegu kao - luđaka.

Webber je, pak, izdržao na stazi makar je bolid pretprio manja oštećenja. Čak štoviše, dogurao se Webber do postolja, odnosno do trećeg mjesta.

Treba reći da je četvrto mjesto uhvatio Nijemac Michael Schumacher, koji je tako ponovio najbolji rezultat od trenutka kada se vratio na staze. Četvrti je bio i na Velikoj nagradi Španije.

S prva dva mjesta ove nedjelje McLaren-Mrecedes je preuzeo vodstvo u redoslijedu konstruktora s jednim bodom prednosti u odnosu na Red Bull Renault. Treći je Ferrari koji je na VN Turske jubilarni 800. put nastupio na utrkama Formule 1.

U redoslijedu vozača Mark Webber je povećao vodstvo i ima 93 boda. No, pratnja nije daleko: Button ima pet bodova manje, a Hamilton devet.

VN Turske, konačni rezultati:

  1. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 1:28:47.260
  2. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +2.645
  3. Mark Webber (Red Bull Renault) +24.285
  1. Michael Schumacher (Mercedes GP) +31.110
  2. Nico Rosberg (Mercedes GP) +32.266
  3. Robert Kubica (Renault) +32.284
  4. Felipe Massa (Ferrari) +36.635
  5. Fernando Alonso (Ferrari) +46.544
  6. Adrian Sutil (Force India) +49.029
  7. Kamui Kobayashi (Sauber) +1:05.650

Tabela vozača:

  1. Mark Webber (Red Bull Renault) 93
  1. Jenson Button (McLaren-Mercedes) 88
  2. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) 84
  3. Fernando Alonso (Ferrari) 79
  4. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) 78

Tabela konstruktora:

  1. McLaren-Mercedes 172
  2. Red Bull Renault 171
  3. Ferrari 146
  4. Mercedes GP 100
  5. Renault 73