Formula 1
0

Mercedes kažnjen zbog nezakonitog testiranja Pirelli guma

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Mercedes je isključen iz ovogodišnjeg testiranja mladih vozača i kažnjen zbog učešća u kontroverznom testiranju Pirellijevih guma.

Pirelli je, također, kažnjen zbog svoje uloge u timu Lewisa Hamiltona i trodnevnog testiranja sa ovogodišnjim bolidom u Španiji. FIA-in tribunal otkrio je da je Mercedes prekršio pravila Formule 1 i član o dovođenju sporta na "loš glas". U obzir su uzeli da je FIA izdala odobrenje za testiranje.

Troškove istrage i međunarodnog tribunala podijelit će Mercedes, Pirelli i FIA.

"Mercedes je prekršio član 22. 4. o sportskim propisima nezakonito sprovodeći nezakonito testiranje unutar sezone, sa aktuelnim bolidom. FIA-ino odobrenje nije moglo nadjačati član 22. 4. Mercedes je stekao određenu materijalnu prednost koja je mogla dovesti do nepravedne prednosti u sportu. Ni Pirelli ni Mercedes nisu namjerno pokušali steći nepravednu prednost niti su djelovali iz zle namjere. Pirelli i Mercedes su najavili FIA-i suštinu testiranja i pokušali su dobiti dozvolu za to. Mercedes nije imao razloga da smatra da nije dobio dozvolu", saopćili su iz tribunala.

Djelovanje FIA-inog direktora utrkivanja, Charlieja Whitinga, koji je naznačio da će testiranje biti dopušteno, prihvaćeno je kao "djelovanje iz dobre namjere, sa pokušajem asistiranja strankama u skladu sa sportskom pravednosti“.

Iz tribunala su saopćili da je "teško izraziti bilo kakvo mišljenje" o tome da li je Ferrarijevo testiranje sa dvije godine starim bolidom bilo "ispravno ovlašteno", ali da je "jednako nezadovoljavajuće" to što je Whiting pristao na to, čak iako je tribunal "već ranije imao dokaze da je njegovo mišljenje pogrešno".

Podsjetimo, Mercedesov F1 tim prijavili su njihovi rivali, uključujući Ferrari i Red Bull, da su tokom maja u Španiji sa aktuelnim bolidom proveli trodnevno testiranje Pirellijevih guma, što je protivno pravilima.

Isto je učinio i Ferrarijev tim, ali su oni to učinili sa dvije godine starim bolidom, što se ne smatra povredom pravilnika, pa je talijanski tim izuzet iz bilo kakvog disciplinskog postupka.

Testiranje mladih vozača, iz kojeg je Mercedes isključen, održat će se u Silverstoneu od 17. do 19. jula.