Formula 1
0

Hill primio mailove mržnje zbog kazne Schumacheru

Totalsport
Damon Hill
Damon Hill
Bivši svjetski prvak u Formuli 1 Damon Hill (49) rekao je da će nakon nedjeljne Velike nagrade Monaka dva puta promisliti prije nego ponovo prihvati ulogu sudije na jednoj utrci “oktanskog cirkusa”.

Naime, bivši britanski pilot, koji je tokom aktivne karijere imao brojne kontroverzne sukobe sa sedmerostrukim svjetskim prvakom Michaelom Schumacherom, bio je jedan od četiri sudije koji su procijenili da je Schumacherovo prestizanje Fernanda Alonsa u posljednjem krugu utrke na ulicama Monte Carla bilo ilegalno.

Sigurnosni automobil ušao je u boks prije samog cilja, a Schumacher je iskoristio proklizavanje Ferrarijevog vozača Fernanda Alonsa i prestigao ga, osvojivši na koncu šesto mjesto. Pravila govore da će "safety car", ukoliko utrka završava pod njegovim nadzorom, ući u boks u posljednjem krugu i nakon toga na stazi više ne smije biti preticanja. Sudije su tako Schumachera kaznile sa 20 sekundi, te je najtrofejniji vozač u historiji Formule 1 završio kao 12. i ostao bez ijednog boda.

"Započelo je sa e-mailovima mržnje. Znam da će mi većina ljudi vjerovati kada kažem da sam postupio ispravno i korektno, ali uprkos tome primio sam nekoliko oštrih e-mailova u kojima me se optužuje za pristranost", rekao je Hill, kojeg je Nijemac 1994. izgurao sa staze u posljednjoj utrci sezone u Australiji (u Adelaideu) i spriječio ga da postane svjetski prvak, te sam osvojio naslov s bodom prednosti ispred njega.

"Malo mi je bilo neugodno što su mi iz FIA-e (Međunarodne automobilističke federacije) dali pune ovlasti sudije. Zamišljao sam kako ću sudijama davati uvid iz perspektive bivšeg vozača jer je moje iskustvo vozačko, a nemam iskustva s tumačenjem pravila. Djelimično mi je također bilo neugodno što se radilo o incidentu u kojem je sudjelovao Michael. A definitivno je bilo kiselih osmijeha kada je ušao u sobu sa sudijama", dodao je bivši britanski pilot.