Lewis Hamilton
0

"Skoro sam napustio Formulu 1"

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iako mu je tek 25 godina i pred njim je svjetla budućnost, svjetski prvak u Formuli 1 iz 2008. godine Lewis Hamilton priznao je da je skoro napustio svijet “oktanskog cirkusa” prošle godine.

Razlog leži u osudama i optužbama koje su na njegov račun stigle nakon utrka za Veliku nagradu Australije nakon koje je označen kao lažljivac.

Podsjećamo, Hamilton je tada prvotno završio na četvrtom mjestu, ali je kasnije promoviran na treće mjesto na uštrb Toyotinog vozača Jarna Trullija koji ga je prestigao za vrijeme boravka sigurnosnog automobila na stazi. Međunarodna automobilistička organizacija (FIA) je nakon detaljnog proučavanja slučaja zaključila da je Hamiton toliko usporio za vrijeme sigurnosnoga automobila na stazi da Jarno Trulli nije mogao ništa drugo nego ga prestići.

Svjetski je prvak javno demantirao namjeru usporavanja, a FIA je nakon pregledavanja transkripata razgovora između McLarenova boksa i njega zaključila da je “Hamiltonov prevarantski pokušaj kojim je namjerno pokušao zavarati suce” protivan Međunarodnom sportskom kodeksu.

Kasnije su Hamiltonu oduzeti bodovi, a McLaren je otpustio sportskog direktora Davea Ryana koji je u komunikaciji s Hamiltonom iz boksa pilotu savjetovao kako da postupi.

Sve kritike javnosti Hamilton je tada teško primio.

  • Stalo mi je do toga kako me ljudi doživljavaju. Osjećao sam se pokislo i mislio sam da bih možda trebao napustiti ovaj sport – rekao je Hamilton.

Međutim, kako je sezona odmicala Hamilton je počeo ostvarivati sve bolje rezultate, a i uspio je prebroditi psihološku blokadu koja mu se stvorila nakon Australije.

  • Polako sam počeo shvaćati da nije sve tako crno, preusmjerio sam energiju i ponovo počeo dobivati podršku i poštovanje. Cijelo iskustvo me zaista ojačalo. Volim pobjeđivati, ali pobjeđivati na ispravan način. Čast i poštenje su za mene jako važni – dodao je britanski pilot .