Zadržavanja će biti duža
0

FIA promjenila pravilo o zamjeni guma u boksu koja ne ide u korist samo Red Bullu

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetska automobilistička federacija (FIA) je donijela odluku o zamjeni guma u boksu koja ne ide u korist samo jednom od deset konstruktora - Red Bullu.

Naime, od Velike nagrade Mađarske koja se održava 1. augusta, zadržavanje u boksevima prilikom zamjene guma će biti duže, što ne odgovara nimalo Red Bullu, ekipu koja u pravilu proteklih godina ima najbrže mehaničare.

Ove godine su mehaničari Reda Bulla bili najbrži na zamjeni guma u pet od sedam održanih utrka, a najbrže su zamijenili gume Sergiju Perezu proteklog vikenda na Velikoj nagradi Francuske - za to im je bilo potrebno samo 2.04 sekunde, što je za 0,16 sekundi brze od prvog pratitelja.

No, FIA je odlučila da bolidi moraju ostati određeni period u boksu iz "preventivnih razloga, kako se ne bi desilo da bolid na stazu izađe sa nedovoljno pričvršćenim točkovima".

Tako glasi službeno saopćenje, iako se ove godine nije desio ni jedan incident koji uključuje nedovoljno pričvršćene točkove.

Prema novim pravilima, mehaničari moraju dati signal da su završili svoj dio posla, ali to ne smiju uraditi za manje od 0,15 sekundi. Ako mehaničar pošalje signal brže od 0,15 sekundi, morat će ponoviti postupak i čekati dodatnih 0,15 sekundi.

Tek kada su mehaničari sa sva četiri točka dali signal da je zamjena obavljena, nakon 0,2 sekunde će se upaliti zeleno svjetlo za vozača da može napustiti boks.

Ovo u praksi znači da više nećemo gledati superiornost Red Bulla koji je znao obaviti zamjenu guma i za manje od 2 sekunde, već da će sve ekipe imati približno istu brzinu promjene pneumatika koja će sada biti u rasponu od 2,2 do 2,4 sekunde.

Facebook