Formula 1
0

Ferrari razmišlja o povlačenju iz Formule 1?

Klix.ba
Direktor Ferrarija, slavni Luca di Montezemolo, u nedavnom intervjuu istakao je kako uopšte nije zadovoljan izgledom današnje Formule 1.

"Niko ne želi gledati vozače koji moraju štedjeti gorivo i gume. Svi ih žele gledati kako voze do krajnjih granica. Ovo jeste sport, ali je isto tako i show.", naglasio je di Montezemolo. On je također rekao kako je FIA zaboravila da ljudi žele gledati trkanje radi uzbuđenja, a ne radi igre brojevima, čime je očito mislio na ovogodišnje V6 motore koji su sve fanove F1 razočarali nedostatkom prepoznatljivog zvuka.

FIA naravno nije odgovarala na ove prilično snažne komentare Montezemola, ali njegova je poruka bila jasna i itekako popraćena. On se također požalio i na pravilo koje onemogućava razvoj motora tokom sezone, što njega posebno frustrira jer je Ferrari trenutno treći te će bez poboljšanja na motoru imati težak zadatak za ostvarivanje boljih rezultata.

Mnogi mediji su ove rekacije Montezemola protumačili kao jasnu poruku i najavu da bi ferrari mogao napustiti Formulu 1 i posvetiti se trkama izdržljivosti, pogotovo jer je ranije Montezemolo najavio kako bi se Ferrari mogao vratiti na Le Mans već 2020. godine. Zadnji put "propeti konjić" je nastupio na najslavnijoj trci 1972. godine.

Nakon ovog intervjua zvanični Ferrarijev PR je izdao sopštenje u kojem kaže da će eventualni izlazak iz Formule 1 biti krajnje rješenje, te da je i dalje riječ o špekulacijama. Ipak, ako FIA uskoro ne napravi neke promjene u "najbržem cirkusu" ferrari bi mogao i ustrajati u ovoj ideji.

Jasno, redovniji i stariji ljubitelji sjetiće se da ovo nije prvi put da ferrari prijeti FIA-i svojim odlaskom. Ono što je pozitivno, uvijek do sada su te prijetnje urodile plodom, pa će vjerovatno i ovaj put FIA popustiti pod pritiskom ferrarija, ali i ostalih ekipa.